Povežite se s nama

Vijesti

Lista za Rijeku: Očekujemo postavljanje višejezičnih ploča i izvan Starog grada

Objavljeno

naČlanovi Liste za Rijeku javno su se već dulje vrijeme zalagali za postavljanje višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova u užem središtu Rijeke.

“Drago mi je da smo danas svjedoci jednog simboličnog koraka važnog za građanski i kulturni razvoj Rijeke kao multikulturne i višejezične sredine, simbola europske različitosti i europskog identiteta. Naša inicijativa za vizualnom dvojezičnošću u startu nije uperena protiv bilo koga, nego je usmjerena prvenstveno prema  valorizaciju bogate riječke baštine i povijesti. Činjenica je da živimo u gradu koji je nastao kao spoj nekoliko kulturnih utjecaja i na to trebamo gledati kao na našu komparativnu prednost u odnosu na monokulturne i mononacionalne sredine. U tom smislu očekujem širenje ovog projekta i izvan Starog grada te institucionalnu zaštitu riječkih specifičnosti za što ćemo se čvrsto zalagati i u budućnosti”, rekao je predsjednik Liste za Rijeku, Danko Švorinić.

Vrlo zadovolja je i Laura Marchig, članica predsjedništva Liste za Rijeku te tajnica udruge SDR: Udruga Slobodna Država Rijeka-Stato Libero di Fiume koja je s Listom za Rijeku, pokrenula inicijativu za uvođenjem vizualne dvojezičnosti u centru grada. Ona pozdravlja realizaciju projekta postavljanja tabli s povijesnim toponimima u Starom gradu. “Table će omogućiti svima da se upoznaju s jednim djelom naše prošlosti. Svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta ovom prilikom čestitam na obavljenom poslu.”

“Naravno, za nas je to tek početak. Nadamo se da će gradske vlasti imati snage i hrabrost da se oslobode svojih strahova i predrasuda, te da će shvatiti da realizacija vizualne dvojezičnosti znači da se naš grad spreman pomiriti sa avetima prošlosti i pronaći u sebi onaj pravi multikulturalni europski duh koji mu je uvijek bio glavno obilježje. Naš cilj nije favorizirati nijednu etničku skupinu nego na ovaj način odati priznanje i talijanskoj autohtonoj kulturi koja predstavlja važan dio naše složene, ali fascinantne povijesti”, poručuju iz Liste za Rijeku.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram