Povežite se s nama

Izbori

Mandić: Nadam se da će kampanju obilježiti teme koje su na korist građanima

Objavljeno

na
Marin Miletić jedan je od izglednih kandidata za gradonačelnika koji bi mogao proći u drugi krug, a u slučaju da uspije u dovoljno velikoj mjeri dobiti povjerenje sugrađana za preuzimanje vođenja Rijeke, jedna od glavnih suradnica bit će mu Petra Mandić kao dogradonačelnica.

Nismo odmah na početku intervjua htjeli postaviti ovo pitanje da ne ispadne možda seksistički, ali čisto iz kurioziteta, više iz  poštovanja – Kako majka četvero djece stigne baviti se politikom? Uspijete li se organizirati?

“Smatram da se u zadnje vrijeme u javnom prostoru manipulira određenim pojmovima pa tako i seksizmom, a sve u cilju kako bi se dobilo na pažnji u nedostatku stvarnog sadržaja. 

Vaše pitanje, iako će ga mnoge samoprozvane zaštitnice ženskih prava prozvati seksističkim logično je jer jako dobro znam koliko je zahtjevna i odgovorna zadaća majke ili oca četvero djece i koliko odricanja ta zadaća traži. No ono što se rijetko uzima u obzir, a ključno je, jest to da me upravo ta odgovornost usmjerila na jedan, rekla bih,  spartanski način života kojeg sam i zavoljela, a to znači neprestani rad i potpuno predanje. 

Zato bih rado okrenula pilu naopako i ustvrdila da se mogu baviti politikom baš zato što su me obaveze roditelja četvero djece naučile odricanju od vlastite komocije radi drugih. Kad usvojite taj mehanizam nakon što ste ga primijenili na svojoj djeci onda možete krenuti i dalje s odricanjem, ovog puta u svrhu općega dobra odnosno višeg cilja.”

S obzirom na to, vjerujemo da je pitanje dječjih vrtića Grada Rijeke u posebnom fokusu vašeg programa?

“Svatko tko je pratio moj rad mogao je vidjeti da su moji politički interesi usmjereni ka problemima demografije i svim izazovima koje ona nosi, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini.

Voditeljica sam Mostovog Savjeta za demografiju i autorica Mostovog demografskog programa na nacionalnoj razini koji sadrži i lokalne mjere koje će se implementirati čim preuzmemo odgovornost za vođenje Rijeke. Te mjere raspoređene su i primjenjivat će se po fazama jer znamo da stanje gradske blagajne nije zadovoljavajuće, a teško je točno predvidjeti što će nas tamo dočekati.

U prvoj godini mandata osigurat ćemo smještaj u vrtićima za svu djecu koja se žele upisati kao i jednako sufinanciranje svakog djeteta od strane Grada te naknadu za svako novorođeno dijete u visini od 10.000,00 kn po djetetu.

U drugoj godini mandata, a nakon provedene dubinske analize poslovanja Grada u kojoj ćemo, uvjereni smo, naći značajan iznos sredstava za alociranje u demografiju, razvit ćemo sustav demografskih mjera koje će značajno poticati roditeljstvo. Tu u prvom redu mislim na sufinanciranje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, bilo da je riječ o najmu ili o kreditu, zatim povećanje naknade za novorođenčad za treće i svako sljedeće dijete na 20.000,00 kuna, besplatni vrtić i besplatne marende za svu djecu iz obitelji koje imaju troje ili više djece te konačno i financiranje  prosječne plaće za sve majke i očeve koji imaju dvoje ili više djece ako se odluče raditi na pola radnog vremena do desete godine života djeteta, a ne koriste druga roditeljska prava koja im osigurava država.”

Gotovo svi kandidati pričaju o projektima i programima koji će prazniti gradsku blagajnu. Recite nam vi kako je mislite napuniti i pritom realizirati sve vitalne projekte?

“Kao ključnu točku našeg  programa mi vidimo onu nultu, a koja se odnosi na dubinsku analizu poslovanja i poslovnih procesa Grada kao i svih ustanova te društava kojih je Grad Rijeka osnivač jer Grad Rijeka upravlja proračunom od preko milijardu kuna te prostora za uštede ima.

Svi vidimo da je gradski birokratski sustav trom i nedovoljno učinkovit, kako u Rijeci, tako i drugdje u RH. Takvi tromi sustavi generiraju visoke troškove njihova održavanja ili laički rečeno užasno su skupi. Dubinskom analizom poslovanja i svakog poslovnog procesa jednostavno ćemo utvrditi gdje cure vrijeme i novac i uvjereni smo da ne samo da ćemo dovesti financije Grada u red nego i da ćemo takvim pristupom iznaći značajna sredstva za sve projekte koje smo svojim programom obećali i sve koji su započeti od strane sadašnje vlasti, a pretvorili se u prave birokratske trakavice (npr. Autobusni kolodvor, sportski centar na Gornjoj Vežici, Poduzetnička zona Bodulovo i mnogi, mnogi drugi), a mi ćemo ih napokon u svom mandatu i završiti. 

Vrijedi podsjetiti kao je ova gradska vlast u maniri pijanih bogataša spiskala 28 milijuna kuna za rezervaciju zemljišta na Preluci koje na kraju nije kupljeno i novci su bačeni u vjetar, isto tako 47,8 milijuna kuna potrošeno je na projekt autobusnog kolodvora koji još nije ni blizu početka izgradnje, a od kojeg sad javno odustaje aktualni dogradonačelnik Ivaniš. Treba naglasiti i kako je 60-tak milijuna kuna potrošeno na restauraciju broda Galeb što je samo dokaz da aktualna gradska vlast inzistira na ideološkim simbolima ne pitajući za cijenu.”

Četiri ste godine bili u gradskom vijeću, kojim se potezima MOSTA najviše ponosite?

“Ponosna sam na sam početak mandata kad je formiran tzv. Srednji blok pa su se ipak dogodile neke promjene. Tako smo izmijenili Poslovnik Gradskog vijeća koje je sada uistinu demokratičnije nego Hrvatski Sabor, rušili smo odluku o suludom financiranju Galeba, a napokon su i riječka djeca koja idu u privatne vrtiće postala jednako vrijedna onoj djeci koja su svoje mjesto našla u gradskim vrtićima. Ponosna sam što smo prokazali kako se izrabljuju radnici Autotroleja, kako protuzakonito rade prekovremeno i do ukupno 300 sati mjesečno, ponosna sam što smo bili prvi gradski vijećnici koji su obišli sve ključne gradske firme u kojima postoje problemi i o tome izvijestili javnost. Da ne nabrajam više, ponosna sam na puno toga, ali najviše od svega ponosna sam da se Mostova politika za razliku od dijela tog Srednjeg bloka nikada nije prodala za neke sitne partikularne interese.”

Kako biste ocijenili rad gradskog vijeća u proteklom mandatu? Bilo je jako puno tih prevrata, “promjene dresova”…

“Više od nesposobnosti ove SDP-ove vlasti i njihovog ustrajavanja na simbolima totalitarističkog režima razočarali su me političari i stranke koje su nedosljedno, kako kažete, mijenjali dresove i tako potvrdili teze svih onih koji apstiniraju od izbora da se ionako ništa ne može promijeniti. Ipak, vjerujem da su Riječani prepoznali žetončiće kojima je oponiranje aktualnoj vlasti poslužilo samo da bi se toj istoj vlasti kasnije skuplje prodali i da dolazi vrijeme političara koji će svoju riječ i svoj obraz držati visoko iznad osobnih interesa.”

Ankete tvrde da su Filipović, Miletić i Štimac gotovo izjednačeni na vrhu utrke za gradonačelnika. Ivaniš i Ostrogović im “pušu za vratom”. No, budimo realni, Filipović je ipak u prednosti s obzirom na činjenicu da je Rijeka SDP-ov bastion. Može li Miletić u drugi krug?

“Ono što će možda sve iznenaditi jest činjenica da su Most i Marin Miletić kapilarno osigurali podršku u svim gradskim kvartovima. Zbilja smo neumorno radili svih ovih godina i s gotovo nikakvom infrastrukturom iz 2017. godine, došli smo do zavidne razine organizacije koja u svakom kvartu ima ljude voljne pomoći da ostvarimo svoju viziju otvorene, šarene i poštene Rijeke jednakih prilika za sve. Zato ne samo da mislim nego sam uvjerena da će Marin Miletić ući u drugi krug i na iznenađenje mnogih, a na dobrobit svih građana Rijeke postati novi riječki Gradonačelnik.”

I da Marin uspije, kako mislite okupiti heterogenu oporbu da podrže Marina u drugom krugu. Mislite li da će Štimčevi i Ivaniševi glasovi ići vama?

“Mislim da će čak i građani koji nisu do sada izlazili  na izbore spoznati da je promjena na bolje moguća i da će visoko motivirani s nadom u bolje i transparentnije sutra u rekordnom broju izaći na birališta već u prvom, a osobito u drugom krugu i s velikim entuzijazmom zaokružiti upravo Marina Miletića. Budimo realni na ovim izborima postoji samo jedan izbor, a to je ili promjena, otvorenost i poštenje s Marinom ili interesne skupine, zatvorenost, muljanje i nastavak postojećih praksi  s bilo kojim drugim kandidatom koji ima šanse ući u drugi krug.”

Koje teme su po vama obilježile pretkampanju, a koje će dominirati u kampanji?

“Ja se samo mogu nadati da će kampanju obilježiti teme koje su na korist građanima koji nas i biraju, a to su niže cijene komunalnih usluga odnosno režija, cijene i pristup vrtićima, cijene marendi, pristup besplatnom školovanju, bolja socijalna zaštita, rješavanja stambenog pitanja građana, kvaliteta usluga koje plaćamo, čišći grad, čišće ulice, održavanje zelenih površina, budućnost riječke urbane aglomeracije, budućnost Luke Rijeka, vizija Rijeke kao visoko tehnološke oaze i mnoge druge o kojima ovisi naš svakodnevni život.”

Ne činite se ideološki isključivi poput vaših stranačkih kolega?

“Volim proučavati političku misao i trendove od kada znam za sebe, pa sam tako pročitala mnoštvo knjiga na tu temu, ali i riješila priličan broj relevantnih, znanstveno utemeljenih testova kako bi definirala vlastitu političku poziciju i nekako se rezultatom uvijek nalazim u sferi konzervativnog liberala.

Između ostalog to znači da iznimno cijenim slobodu govora, misli i prava na izražavanje vlastitih stavova, kao i demokraciju kao definitivno najmanje loš sustav kojeg je čovjek osmislio i koji nam je na raspolaganju. 

U isto vrijeme ne podnosim nikakvu vrstu ekstrema, niti lijevih niti desnih, a koji postupajući s vlastitih ekstremnih ideoloških pozicija imaju jasnu namjeru ušutkati, difamirati i u konačnici uništiti te eliminirati svaki glas i stav koji nije u skladu s njihovim.

Odgovorno tvrdim da u Mostu ne poznam niti jednu jedinu osobu koja ima namjeru bilo kojoj skupini nasilno nametati stavove ili vrijednosti suprotne od njihovih, braniti ikome da se bori za svoje ili da slobodno zastupa svoje vrijednosti te da u demokratskom društvu na slobodnim izborima pokuša za svoje vrijednosti dobiti podršku većine građana, a koja podrška bi im omogućila da svoje vrijednosti implementiraju u politike. Ja u Mostu ne vidim ni jednog isključivog političara.”

Hoće li ovi lokalni izbori odrediti sudbinu MOSTA? Naime, iako ste nacionalno etablirana stranka, MOST nema svojih Gradonačelnika i načelnika…

“Od kad se je Most pojavio na političkoj sceni svaki nadolazeći izbori proglašavani su ključnim za sudbinu Mosta, a politički oponenti i dio javnosti najavljivao konačni krah i propast stranke. Ne da se to nije dogodilo nego je Most ubrzano prošao transformaciju od skupine nezavisnih lista do stranke s jasnom političkom profilacijom koja je uz to jedina na političkoj sceni koja nema ni jednu jedinu korupcijsku aferu, a obnašala je vlast i na lokalnoj i na nacionalnoj razini. To nas čini endemičnom vrstom ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi.

Izgradnja snažne organizacije je proces koji ne traje dan ili dva, mjesec ili dva već se on odvija godinama. 

Most je pokazao i dokazao svima da je izdržljiv, čvrst i snažan te da je tu da dugoročno doprinese poštenju i povjerenju u hrvatsku politiku.

Kao članica Predsjedništva Mosta mogu reći da je naša strategija dugoročna, a naša vizija budućnosti Mosta i Hrvatske vrlo jasna i prosperitetna. Svakim smo danom sve kvalitetniji, kadrovski ekipiraniji i stručno potkovaniji, to prepoznaju građani diljem Hrvatske, ali i dijaspore, podrška nam raste i mi ćemo je sigurno opravdati dobrim rezultatima”, rekla je Mandić u razgovoru za Fiuman.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram