Povežite se s nama

Izbori

Miletić: Ako treba sami ćemo obnoviti lansirnu rampu torpeda

Objavljeno

na
Mostov kandidat za gradonačelnika Rijeke, Marin Miletić, osvrnuo se na jedan od gradskih simbola koji već godinama propada.

“Lansirna rampa prve tvornice torpeda na svijetu jedan je od najznačajnijih simbola riječkog identiteta. Ona ne predstavlja samo jedan dokaz nekadašnje naprednosti riječke industrije već s punim pravom pripada svjetskoj industrijskoj baštini i sasvim je sigurno njen najatraktivniji objekt na Kvarneru, a možda i u cijeloj Hrvatskoj.

Kao što je lansirna rampa dokaz nekadašnje tehnološke nadmoći jednako je tako njeno sadašnje stanje dokaz nesposobnosti i neodgovornosti vlasti kako u Rijeci tako i u Republici Hrvatskoj.

Naime, kako se lansirna rampa nalazi na pomorskom dobru ona spada u područje odgovornosti i nacionalnih vlasti. Cijela tvornica je s druge strane ponos riječke industrije iz doba kad je Rijeka doista predstavljala industrijsku avangardu i kao takva je u zoni interesa, ali i odgovornosti lokalnih vlasti.

Nevjerojatno je da se lokalna SDP-ova i nacionalna HDZ-ova vlast desetljećima prepiru tko bi mogao odnosno trebao obnoviti ovaj spomenik što bi svaka razumna vlast već odavno učinila i valorizirala njegove potencijale. Dok su se politikanti tako prepirali lansirna rampa se je jednim dijelom urušila sama od sebe.

Inače, prva torpedna lansirna stanica na svijetu sagrađena je 1870-tih godina. U nekoliko navrata je modernizirana na istom mjestu, a ova današnja sagrađena je oko 1935. godine i temeljito rekonstruirana nakon Drugog svjetskog rata. Po uzoru na riječku lansirnu stanicu slični su objekti građeni širom svijeta. Lansirna rampa Torpeda predstavljala je najrazvijeniju tehnologiju svog vremena.

Kada postanem Gradonačelnik neću voditi Rijeku kao pusti otok. U suradnji s Lučkom upravom, nadležnim tijelima i državom – pokazat ću koliko se toga može bolje napraviti samo kada je čovjek otvoren, a ako me iz straha odbiju, sami ćemo obnoviti lansirnu rampu, to će nam valjda dozvoliti”, poručio je Miletić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram