Povežite se s nama

Izbori

Miletić: Uvest ću e-referendum, građani će odlučivati u Rijeci

Objavljeno

na
Mostov kandidat za gradonačelnika Rijeke, Marin Miletić, najavio je kako će ukoliko dobije povjerenje sugrađana i preuzme upravljanje gradskom upravom, podignuti razinu transparentnosti.

“Kada preuzmem odgovornost za vođenje Rijeke građani će biti u mogućnosti da sami odlučuju o mnogim važnim pitanjima. Koristeći nove tehnologije grad ću voditi na jedan potpuno inovativan način. Nikome ništa ne dugujem, nemam gospodara kojima bih poslije izbora morao vraćati dugove. Nikakve elitističke interesne skupine. Samo građani, moj tim koji sam otvoreno i transparentno predstavio i ja kao budući gradonačelnik. To je to.

E-referendum kojeg ću uvesti je sustav putem kojeg će građani sami odlučivati o tome koje projekte žele u svome gradu. Moći će glasovati za jednu od nekoliko ponuđenih opcija oko kojih će se prethodno složiti struka.

Građani će sami odlučiti kako će se trošiti njihovi novci, na primjer; izabrat će jednu od tri ponuđene opcije:
– Izgradnja novog autobusnog kolodvora
– Izgradnja stadiona Kantrida
– Izgradnja dovoljnog broja vrtića za smještaj svakog djeteta u Rijeci

Proces registracije glasači prolaze samo prvi puta, a za registraciju će im biti dovoljna osobna iskaznica, e-mail adresa te mobilni uređaj ili računalo za učitavanje fotografija osobne iskaznice. Kako bi se osiguralo da samo glasači na području grada Rijeke imaju pristup sustavu upotrijebit će se automatski čitač osobnih dokumenata koji koristi OCR (Optical character recognition) i AI (Artificial Intelligence) da bi ustvrdio autentičnost osobnih podataka na iskaznici.

Sustav će biti višenamjenski, građani će, jednom kad se njihov identitet potvrdi, moći glasati na svim e-referendumima grada Rijeke. Sustav će biti ostvaren uz poštivanje svih pravila za zaštitu privatnosti (GDPR) te će građani u svakom trenutku moći zatražiti brisanje njihovih podataka.

Rezultati referenduma će biti javni, a sam proces glasanja te izbor pojedinačnog glasača će biti u potpunosti transparentan i anoniman kako za ostale građane tako i za administratore sustava.

Ovakav sustav mogao je već davno biti uveden, ali nije. Vlast ne želi da im narod soli pamet, vlast točno zna koji je projekt “nužno potreban”, kako će se sastaviti javni natječaj, tko će na njemu pobijediti i koliku će proviziju za to dobiti. Na žalost, ovo vrijedi bez obzira o kojoj se vlasti radi, lokalnoj ili nacionalnoj i zato je sada posljednji trenutak da ova generacija zaustavi tu bahatost, korupciju i kriminal i preuzme stvar u svoje ruke.

Iako su zakonski gledano odluke putem e- referenduma savjetodavne prirode, za mene će biti obvezujuće. Građani Rijeke će direktno odlučivati, oni sami najbolje znaju što žele!”, poručio je Miletić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram