Povežite se s nama

Vijesti

Mostovi članovi: Što su Grad Rijeka i PGŽ skrivali od javnosti?

Objavljeno

na

U petak 4. prosinca ispred prostorija izbornog stožera Marina Miletića, Most PGŽ, održana je konferencija za medije pod nazivom “Što to Grad Rijeka i PGŽ skrivaju od javnosti?”. Saborski zastupnik Marin Miletić, gradska vijećnica Petra Mandić i županijski vijećnik Josip Katalinić izvijestili su javnost kako su temeljem zakona o pravu na pristup informacijama došli u posjed dokumenta koji analizira poslovanje Ekoplusa, poduzeća koje upravlja sa ŽCGO Marišćina, a u većinskom je vlasništvu Grada Rijeke i PGŽ uz suvlasništvo Općine Viškovo i KD Čistoća.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Dokument naziva “Clean start” izradila je tvrtka HLB inženjerski biro još u rujnu 2019., a javnost pa tako i gradski i županijski vijećnici nisu bili upoznati s ovim dokumentom. Transparentnost s kojom se nerijetko hvali izvršna vlast u Gradu Rijeci i PGŽ-u provodi se tako da se od građana, medija, ali i samih zastupnika skrivaju informacije koje prokazuju stvarni način funkcioniranja predstavnika izvršne vlasti i poduzeća kojima upravljaju. Analiza poslovanja Ekoplusa pokazala je čitav niz nepravilnosti u rasponu od izdavanja faktura bez iskazanog PDV-a preko neizdavanja faktura za obavljene poslove do sklapanja milijunskih ugovora bez provođenja postupka javne nabave. Tvrtka Agencija rada d.o.o. tako je u svom poslovanju s Ekoplusom samo u prvih 6 mjeseci 2019. ostvarila prihod u iznosu od cca 1,4 milijuna kuna bez ikakvog javnog natječaja, izravnim dogovorom s direktorom društva.  Da stvar bude bolja, ista ta tvrtka pred nekoliko je godina bila sudionica afere s fiktivnim računima i pronevjerama u jednoj javnoj ustanovi (https://www.jutarnji.hr/naslovnica/izvukla-iz-dackog-doma-36-milijuna-3804714) koja je rezultirala kaznenim postupkom. Ta činjenica nije spriječila odgovorne u Gradu Rijeci i PGŽ-u odnosno u poduzeću Ekoplus koje je u njihovom većinskom vlasništvu da opet odaberu Agenciju rada d.o.o. kao partnera u njihovim zajedničkim aktivnostima. Od 27 analiziranih postupaka javne nabave samo su dva provedena u otvorenom postupku jednakom za sve.

Na novinarsko pitanje koje je rješenje problematike zbrinjavanja otpada na području PGŽ i Rijeke Josip Katalinić je rekao kako je to promjena koncepta, a na potpitanje je li to realno, Katalinić je odgovorio: “Ne da je to realno, to je po zakonu” i dodao kako se po zakonu o održivom gospodarenju otpadom i direktivama Europske unije nužno mora odvajati biorazgradivi otpad. Na pitanje na koji način misli urediti pitanje otpada u Rijeci ako postane Gradonačelnik  i koliko će mu za to vremena trebati, Marin Miletić je odgovorio kako neće voditi Rijeku kao otok, nego će surađivati i s državnim i ostalim institucijama i pojedincima kako bi se našlo odgovarajuće rješenje te da procjenjuje da se unutar dvije godine može kvalitetno riješiti pitanje gospodarenja otpadom”

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram