Povežite se s nama

Vijesti

Mostovi vijećnici traže ispitivanje zakonitosti sjednica Gradskog vijeća u Rijeci i Županijske skupštine

Objavljeno

na
Županijski vijećnici Josip Katalinić i Igor Posarić te gradska vijećnica Petra Mandić podnijeli su Ministarstvu pravosuđa i uprave zahtjev za nadzor zakonitosti sazivanja i održavanja sjednica Županijske skupštine PGŽ i Gradskog vijeća Grada Rijeke. Njihovo priopćenje tim povodom prenosimo u cijelosti:

“Načelo raspravljanja i načelo javnosti čine najbitnije instrumente u ostvarivanju prava građana na lokalnu samoupravu zajamčenu Ustavom RH.
Načinom održavanja sjednica predstavničkih tijela kako to čine ili namjeravaju činiti Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka tijekom pandemije Covid 19 zanemarena su i grubo narušena oba spomenuta načela.

Naime, u faktičnom načinu održavanja sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke kao i u dokumentima koje donosi Primorsko-goranska županija o održavanju sjednica ne propisuje se niti postoji mogućnost održavanja rasprave svih vijećnika, štoviše, isto je regulirano ili se održava tako da se isključuje mogućnost rasprava  čime su suspendirana ustavna, zakonska, statutarna i poslovnička prava na raspravu, narušeno je i suspendirano načelo raspravljanja, kao i načelo javnosti.

Ministarstvo uprave je dana 13. ožujka 2020. godine (Klasa: 023-01120-011114; Urbroj: 515-05-02-0111-20-1)  naložilo predstavničkim tijelima da se u trenutku kada je proglašena epidemija moraju prilagoditi trenutnoj situaciji, pri čemu je navedeno da „održavanje sjednice predstavničkog tijela putem video konferencija, izjašnjavanjem putem e-maila, odnosno korištenjem drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu, smatra prihvatljivim načinom održavanja sjednica.“

Na žalost ni jedno od spomenutih predstavničkih tijela nije uzelo u obzir u cijelosti ove upute ministarstva.

Oba predstavnička tijela omogućuju glasovanje putem e-maila međutim jednakopravna rasprava svih predstavnika građana nije omogućena.

U 21. stoljeću, u digitalnom dobu, Gradsko vijeće Grada Rijeke i Skupština PGŽ nisu se dosjetili da imaju na raspolaganju čitav niz alata poput Zoom, Google Meet, Adobe Connect, WebEx, Office 365 Teams, Skype i druge slične komercijalne odnosno nekomercijalne platforme koje pružaju mogućnost video-konferencija.

Korištenjem spomenutih alata mediji i sva zainteresirana javnost imali bi mogućnost pratiti rad predstavničkih tijela. Ovo je osobito važno u postojećim izvanrednim okolnostima u kojima se donosi krizni proračun koji će zbog toga imati dodatni značaj za stanovništvo. Vjerujemo da je upravo delikatnost donošenja proračuna u trenutku kad će on uslijed ekonomske krize izazvane pandemijom COVID 19 biti značajno manji nego je bio prethodnih godina pravi razlog zašto se izbjegava rasprava i uključivanje javnosti. Na ovaj je način  prekršena ustavom zajamčena demokratičnost funkcioniranja Gradskih vijeća i Županijskih skupština.”

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram