Povežite se s nama

Mozaik

Mrle i Ivanka Mazurkijević predstavili projekt “Zvuk Rijeke”

Objavljeno

na
Damir Martinović Mrle iz grupe ”Let 3” i njegova supruga Ivanka Mazurkijević predstavili su jučer na Kampusu, u sklopu Sajma stipendija i visokoga obrazovanja u dijelu nazvan ”SAS izazov”, projekt ”Zvuk Rijeke” – zvuk koji će ostati poznat u povijesti kao prvi zvuk koji se može i vidjeti. Na projektu će surađivati s prof. dr. sc. Vanjom Travašem s Građevinskog fakulteta.

”Prošle godine došao sam na tu ideju da snimim zvuk Rijeke, zvukove koje proizvodi grad. Na Trsatsku gradinu postavio sam mikrofon i hvatao zvukove, a onda smo izdvojili one najniže, najjače, basove. Želio sam taj zvuk učiniti vidljivim i razradili smo ideju da ga transferiramo u Molo Longo, na obalu Grada te da se od soli iz mora taj zvuk modelira u skulpturu. Nadamo se da će projekt biti gotov do 2020., kad Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture”, rekao je Mrle.

Ovaj projekt pomoći će im realizirati Andrej Škedel, glazbenik i iluzionist, tehnički voditelj projekta. Sa suprugom pjevačicom Ivankom Mazurkijević Mrle već neko vrijeme stvara jedinstvenu glazbenu priču pod imenom Mr. Lee & IvaneSky.

”Kako sam puštao te tonove, Ivanka je polako počela pjevušiti uz njih i tako smo došli na ideju da oni posluže kao baza za glazbu. Uključili su se kasnije i drugi instrumenti. Glazba koja nastaje je posebna, ali i vrlo neobična”, dodao je.

Kad je Mrle predložio ovaj projekt, rečeno mu je da je to teoretski izvedivo, samo da se trebaju napraviti pokusi i tu uskaču profesori s riječkog Sveučilišta: prof. dr. sc. Zdravko Lenac s Odjela za fiziku i prof. dr. sc. Vanja Travaš s Građevinskog fakulteta (koji je i sam glazbenik).

Sa suprugom pjevačicom Ivankom Mazurkijević Mrle već neko vrijeme stvara jedinstvenu glazbenu priču pod imenom Mr. Lee & IvaneSky.

”Trebamo povezati zvuk i vodu. Poveznica su valovi, kako zvučni tako i oni na moru. Moramo obaviti brojne pokuse i kreirati neku vrstu zvučne pumpe koja će usisavati vodu i raspršivati sol u onom ritmu, kako ”diktira” zvuk Grada. Drago sam je što smo se kao znanstvenici uključili u jedna umjetničko projekt, koji zaista predstavlja veliki izazov, ali i lijep spoj znanosti i umjetnosti. Upravo to stalno čuđenje i divljenje raznim prirodnim fenomenima (u koje spada i glazba, odnosno zvuk) zajednička je pokretačka sila umjetnika i znanstvenika. Iako je umjetnost interpretativna, a u znanosti itekako možeš pogriješiti i biti u krivu, veselimo se radu na ovom projektu i izazovu koji predstavlja”, izjavio je prof. Travaš.

Cijeli je projekt nazvan Sailor (u čast brojim pomorcima iz ovoga kraja i njihove veze s morem), a uključen je u EPK priču u programski pravac ”Slatko i slano”.

Nadaju se, kažu, kako će projekt biti gotov do 2020. Predstavljanje i obogaćeno i premijernom izvedbom skladbe ”Sailor” u izvedbi Ivanke Mazurkijević te začinjeno jednim mađioničarskim trikom Andreja Škedela, javlja Sveučilište u Rijeci.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže