Povežite se s nama

Mozaik

Na Kampusu postavljena izložba “Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat”

Objavljeno

na
Danas, 9. siječnja 2020. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na vanjskim izložbenim panelima koji se nalaze na šetnici prema STEPRI znanstveno-tehnologijskom paraku, održano je otvorenje izložbe ”Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat”.

Ovo je druga po redu izložba koja se postavlja na vanjskim izložbenim panelima, koji su proizašli u okviru aktivnosti Kampus kreativnog tima.

Izložbu su osmislili izv. prof. dr.sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za Kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s partnerima: EUROM – European Observatory on Memories, Sveučilištem u Barceloni, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja te sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U lipnju 2019. održana je istoimena međunarodna konferencija ”Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat”. Cilj konferencije i izložbe je potaknuti iskru novog razumijevanja ovog sukoba i lekcija koje možemo zaključiti iz njega, u nastojanju kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti. Ova izložba nema namjeru glorificirati rat ili ponuditi ideološku interpretaciju prošlosti, već odati priznanje žrtvi pojedinaca koji su otputovali u nepoznatu zemlju kako bi obranili demokratske i humanističke vrijednosti u turbulentnom vremenu obilježenom usponom fašizma. Vrijednosti mira, dijaloga, tolerancije i međunarodne solidarnosti su one o kojima treba promišljati, 80 godina nakon proglašenja nacionalističke pobjede i uspostave brutalne diktature koja je trajala 35 godina.

Sveučilišni Kampus na Trsatu – susjedstvo Kampus – dio je programskog pravca ”27 susjedstava” Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Susjedstvo Kampus je specifično susjedstvo u gradu Rijeci, koje pruža društveni, kulturni i edukativni sadržaj široj društvenoj zajednici.

Postavljanjem i otvaranjem deset dvostranih vanjskih izložbenih panela potičemo razmjenu znanja te također mapiramo Kampus kao mjesto okupljanja i zajedništva.

Zanimljiva je poveznica današnjeg Kampusa – koji je nakada imao sasvim drukčiju namjenu i jedno vrijeme nosio ime ”Kasarna španskih dobrovoljaca”. O tome, kao i o brojnim sudionicima upravo s naših prostora u Španjolskom građanskom ratu, kao i o spomeniku koji je nekada stajao upravo u neposrednoj blizini današnjih izložbenih panela – saznajte više tako što ćete obići izložbu koja ostaje postavljena do početka veljače 2020., kada nas već očekuje novi postav!

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže