Povežite se s nama

Jutarnji list je tijekom proteklog vikenda objavio veći intervju s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom u kojem su otvorene neke aktualne teme, kako s riječke, tako i s nacionalne razine.

Bliže se polako i novi parlamentarni izbori u Hrvatskoj, a malo koga će iznenaditi informacija da Obersnela ni ovog puta neće biti na SDP-ovoj listi kandidata za 8. izbornu jedinicu.

“Ni na ovim izborima neću biti na listi za Sabor jer sam uvjeren da gradonačelnička funkcija i ona saborskog zastupnika nisu spojive, odnosno da se obje dužnosti ne mogu kvalitetno obavljati ako se to čini istovremeno. Isto tako, spajanje te dvije funkcije povećava mogućnost sukoba interesa. Da li se takav stav isplati meni ili SDP-u teško je reći s obzirom da se do sada nisam okušao kao saborski zastupnik. Ipak, ne vjerujem da bih osobno bio zadovoljniji ili uspješniji na toj funkciji.”

Kako to da vaše ambicije ne rastu, nego ste zadovoljni upravljanjem Rijekom?

“Svoj posao obavljam rado, ali i s velikom odgovornošću prema građanima koji su mi na izborima dali povjerenje. Rijeka je uvijek bila i ostala moj interes. Iako je posljednjih godina, koliko traje gospodarska kriza, posao gradonačelnika postao zahtjevniji i teži te smo zbog nedostatka sredstava morali odustati od dijela programa i projekata, biti na čelu Rijeke za mene je i danas jednako važno kao i prije 15 godina, kada sam postao gradonačelnik.”

Biste li se kandidirali na izborima za Europski parlament da vam je predsjednik SDP-a ponudio dobro mjesto na listi?

“Ne vjerujem, jer bi to značilo da bih morao napustiti mjesto gradonačelnika Rijeke u sredini mandata. Zbog toga u vrijeme izbora nisam ni razmišljao o takvoj mogućnosti. Osim toga, član sam Odbora regija, vrlo važnog tijela Europske unije čije mišljenje je presudno za Europsku komisiju, Vijeće ministara i Europski parlament prilikom izrade direktiva, uredbi i slično na područjima koja se tiču lokalnih i regionalnih vlasti.”

Podržavate li župana Komadinu u odluci da se ne kandidira na izborima?

“To je njegov izbor na koji ima pravo. No, žao mi je što je tako odlučio i što neće biti prvi na listi s obzirom da je to do sada bio uspješan recept na izborima. Isto tako, budući da je Komadina jedan od potpredsjednika stranke, smatram da se o tome trebalo raspravljati na Predsjedništvu SDP-a.”

Tko se treba više veseliti ili pak zazirati od preferencijalnog glasa: Komadina ili Željko Jovanović?

“Moj je dojam da bi Komadina bolje prošao u toj utakmici”, otkrio je Obersnel u razgovoru za Jutarnji list.