Povežite se s nama

Vijesti

Obilježen Europski dan broja 112

Objavljeno

na

U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenik župana Marko Boras Mandić sa suradnicima primio je djelatnike Županijskog centra 112 povodom 11. veljače, Europskog dana broja 112. Taj dan obilježava se kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (European 112 Day) u svim zemljama članicama EU, s ciljem informiranja građana Europske unije o jedinstvenom broju 112 za žurne situacije.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić istaknuo je važnost Županijskog centra 112 te im čestitao njihov dan.

“Nadam se da će danas biti miran dan, ne samo da je lijep dan nego se i nadam da tokom cijele godine neće mnogima trebati pomoć. Bez vaše službe mnogima bi bilo otežano funkcioniranje odnosno pristup ljudima koji uvijek mora biti pravovremen. Od uvođenje broja 112 u Hrvatskoj prema svim podacima služba je postala dostupnija, dolazak na mjesto nesreće je kudikamo brži. Sve službe su koordinirane i vaše usluge su neprocjenjive i mi iz dana u dan svjedočimo da vaša uloga je dosita ono što jednom uređenom društvu treba, čestitam vam vaš dan i želim mirnu godinu”, rekao je Boras Mandić.

Broj 112 prvi put je uveden 1991. kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju. Pri pozivanju broja 112 može se koristiti jezik zemlje u kojoj se osoba nalazi, no svi operateri u pravilu znaju govoriti engleski jezik. U Hrvatskoj preko konferencijskog povezivanja može se osigurati pomoć na engleskom, njemačkom, talijanskom, češkom, slovačkom i mađarskom jeziku.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka Marko Škalamera zahvalio se na primanju povodom desete godišnjice obilježavanja službe te je u kratkoj prezentaciji predstavio rad Službe tijekom protekle godine istaknuvši da je Služba tijekom 2014. godine zaprimila 153 071 poziv.

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 2005. godine temeljem Odluke Vijeća europskih zajednica o uvođenju jedinstvenog europskog broja 112 iz 1991. godine. Osnovna zadaća mu je prijem svih hitnih poziva na broj 112 -jedinstveni europski broj za sve hitne situacije na koji građani i turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša.

Osim dobro poznatih hitnih službi (policija, vatrogasci i hitna medicinska pomoć), sustav 112 u hitnim situacijama može angažirati i brojna druga tijela ili službe koje su svojom djelatnošću vezane za sustav zaštite i spašavanja (Oružane snage Republike Hrvatske, Središnjica za traganje i spašavanje na moru, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, ronioci, lovci i sl.)

Sustav 112 temeljem utvrđenih standardnih operativnih postupaka, protokola ili sporazuma omogućava lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji, hitni prijevoz zrakom timova za traganje i spašavanje, vatrogasaca, ozlijeđenog ili organa za transplantaciju, što je u nekim situacijama od iznimnog značenja.

Operativno se sastoji od dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i Državnog centra zaštite i spašavanja koji ne zaprima hitne pozive ali operativno prati i koordinira njihov rad.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram