Povežite se s nama

Neki dan ispijao sam kavu u Choco baru, u srcu grada. Vrijeme kao iz bajke, plavo nebo bez ijednog oblačka, a u daljini čist pogled na Kvarner. Pun grad ljudi, po kafićima se jedva mogu pronaći slobodna mjesta, odnosno traži se mjesto viška. Svako malo čujem pojedince kako se žale, nema novaca, nema posla, a onda vrlo često  susretnem upravo te ljude, u gradu, na kavi, u Čoko baru. Mislim si, ma pusti ljude nek uživaju, koliko god teško bilo, treba očuvati optimizam i smisao za šalu. Maturanti Prve riječke gimnazije se nakon jutarnje smjene nasmiješeni šetaju po Korzu, uskoro se bliži i Norijada, kraj jednog razdoblja i početak novog. Volio bih se vratiti u to nemirno razdoblje, jer što se višem približavam onom idealnom svijetu odraslih u kojem se pred tobom postavljaju  određeni zahtjevi poput nađi posao, iseli se, oženi se, to mi više nedostaju ti bezbrižni dani sreće.

Dani u kojima smo bili vođeni osjećajima, buntovni i spontani dečki i cure, dani uzbudljivosti u kojima smo radili gluposti koje su se vrlo brzo praštale. Mnoge od tih riječkih gimnazijalaca, trenutno i ne zanima previše stanje u zemlji, politika, šatori koji se dižu usred Zagreba kao da živimo na divljem zapadu, ne zanimaju ih ni podjele i parole koje se često uzvikuju. Imaju pravo, boli glava od takvih gluposti koje upijamo svaki dan iz medija, umjesto da slušamo optimistične stvari poput zapošljavanja mladih, podizanju standarda u našem školstvu,o sezoni koja dolazi. Trenutno je tim mladim ljudima vjerojatno u glavi nostalgija za svim srednjoškolskim danima koji su potekli kao rijeka i ostavili za sobom uspomene, od kojih će se neke od njih pamtiti cijeli život, bile one ružne ili lijepe. U glavi im je i izbor fakulteta koji će zpravo odrediti njihov daljnji tijek života, odnosno sljedećih četerdeset godina, sve do penzije, ako ju dočekamo.

Važan je to izbor, a oni tako mladi i pred njima se stvara raskrižje. Kojim putem krenuti, treba li biti objektivan i slušati roditelje koji će vam odabrati „ pravu struku“ nakon koje vas čeka sigurno zaposlenje kada završite fakultet ili biti subjektivan i izabrati ono što voliš, što te zanima, za čime žudiš, a posla nema. Tko ti danas može jamčiti sigurnost kada je vlastiti interes u prvom planu, kada je sve nemilosrdna borba za opstanak. Naime, u posljednjih nekoliko godina sve se više naglašava da su zanimanja budućnosti na području strojarstva, informatike, medicine, elektrotehnike, kemije, a u suficitu upravo društvene znanosti poput povijesti, hrvatskog jezika i književnosti, umjetnosti, prava, ekonomije i ostalih koji su se našli među crnim brojkama zavoda za zapošljavanje. Zanimljivo je i to da je u zadnjih godinu na području grada Rijeke i Primorsko- goranske županije počela potražnja za nastavnicima prirodnih predmeta.

Zamislite, nitko neće u nastavnike, u ono zanimanje gdje materijalna sredstva koja dobijete zadovoljavaju osnovne životne potrebe i ostatak je za minorno uživanje u životnim radostima. Međutim, ima i takvih koji su odabrali upravo taj životni i profesionalni put i možda im sljedećih četrdeset godina neće biti važno koju odjeću nose, koji auto imaju ili u kojem stannu žive, ali će barem znati da su odigrali važnu ulogu u životu djeteta. Na mladima svijet ostaje, zar ne ?

Proslavite uskoro vaš dan, dragi maturanti. Ti posljednji zajednički trenutci su tako lijepi, pitam se hoće li se opet ponoviti u određenom razdoblju života. Ne zaboravite na prve ljubavi, neka riječi budu izgovorene, iskažite osjećaje i nemojte žaliti. Maturirajte i uživajte u ljetu, donesite važnu odluku, pokušajte biti svoji.  Svijet se i dalje vrti, mediji i dalje pune glave svakojakvim glupostima, od kojih pomalo ide na povraćanje.  Ljudi i dalje ispijaju kavice na korzu, baš kao i ja. Sve je lijepo,  u zraku se osjeća miris procvale bazge. Možda ovo vrijeme nakratko vraća optimizam i nadu u bolje sutra, kažem prividno, jer pasivnim ispijanjem kavica neće se ništa postići. Svako životo razdoblje ima svoju težinu, zato kažem : „ Od kolijevke pa do groba, najljepše je…“ , za mene već znate koje doba, a vi sami izaberite, kako vam drago.

 

Marketing