Povežite se s nama

Vijesti

Opatijski SDP pozvao mlade sugrađane da se prijave za Savjet mladih

Objavljeno

na
SDP-ov opatijski gradski vijećnik Kristian Tončić putem konferencije za medije pozvao je mlade sugrađane da se prijave za Savjet mladih.

“Nakon što su građani na izborima održanim u petom mjesecu izabrali promjenu, Gradsko vijeće poprimilo je odraze jedne nove ekipe spremne za promjene u Gradu.

Zahvaljujem gradonačelniku Kiriginu, odnosno predsjedniku SDP-a Opatija na hrabroj viziji, da u procesu donošenja odluka trebaju biti zastupljene sve dobne skupine, a ponajviše mladi ljudi koji su upravo sadašnjost, a tek onda i budućnost Opatije. Upravo najavljivano u kampanji, zadužen sam za zastupanje i provođenje politika za mlade. Shodno tome smo najprije koalicijskim dogovorom osnovali novo radno tijelo Gradskog vijeća – Odbor za mlade. Upravo idući korak je konstituiranje Savjeta mladih Grada Opatije kako bi ova dva tijela mogla uz podršku vijećnika predlagati mjere i rješenja za bolju poziciju mladih u Gradu.

Savjet mladih je savjetodavno tijelo predstavničkog tijela koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj razini, a obuhvaća populaciju mladih od 15 do 30 godina i stoga je iznimno značajno Gradu. Osobito od kada sam izabran za najmlađeg gradskog vijećnika, preuzeo sam brigu oko promoviranja Savjeta mladih, s ciljem njegovog konstituiranja. Podsjećam vas da je do posljednjeg petog saziva Savjeta bilo velikih problema sa konstituiranjem ovog savjetodavnog tijela Gradskog vijeća, sa čak i po nekoliko javnih poziva bez dovoljno pristiglih kandidatura. Posljednji put (veljača 2021.) je konstituiranje Savjeta onemogućeno uslijed političke odluke vijećnika, a dijelom i mojih trenutnih kolega opozicije u Vijeću. Tada smo već pokazali snagu SDP-a Opatija koji je kandidirao 7 mladih osoba za Savjet mladih, a naglašavam da sve osobe nisu bile nužno članom stranke, a pristale su biti predložene u ime SDP-a.

Nakon što smo kao stranka pokazali da očito jedini imamo zainteresirane mlade u Opatiji, za ovaj javni poziv koji je trenutno do 15. rujna aktivan, odlučio sam se na inkluzivniji pristup i zajedno sa Udrugom Žmergo smo kroz „Žmergov lokalni infocentar za mlade“ osmislili kampanju #tražise7 koja ima za cilj informirati mlade o javnom pozivu, s namjerom da se prijave. Serija videa, javnih osoba i mladih Opatijki i Opatijaca koji iznose svoje mišljenje o mladima i Savjetu, siguran sam da je dobitna kombinacija. Također u sklopu kampanje, kontaktirao sam sve opatijske srednje škole i zamolio ravnatelje da informiraju učenike u prvom uvodnom tjednu nastave o aktivnom javnom pozivu, a prema mojim informacijama barem jedna osoba će se i zbog toga prijaviti. Opatijske srednje škole nisu pod ingerencijom Grada, osnivač im je Primorsko-goranska županija, ali sam kao gradski vijećnik im ponudio ruku suradnje, kao ta prva razina komunikacije u rješavanju problema i prijedloga rješenja za bolje uvjete naših učenika u Opatiji.

Nastavno na posljednje Grad Opatija je odlukom gradonačelnika ove godine i omogućio besplatno učenje stranog jezika uz postojeće sufinanciranje nabavke obrazovnih materijala za učenike osnovne i srednjih škola, a čime pokazuje da su opatijska djeca i mladi na prvom mjestu nove vlasti.

Ovu tiskovnu konferenciju sam sazvao upravo danas, kada ima još punih sedam dana za prijavu na javni poziv. Na isti mogu se prijaviti, ponovit ću, mlade osobe od 15 do 30 godina, a pravo isticanja kandidature imaju  udruge koje su sukladno statutu ciljno i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade s područjem djelovanja na području Grada Opatije, učenička vijeća srednjih škola s područja Grada Opatije, studentski zborovi Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci, podmladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih, a ako je problem mladima skupljati 30 potpisa za kandidaturu putem neformalne skupine mladih, zainteresirani se slobodno mogu javiti na 0921929914, te ćemo ih kandidirati kroz Forum mladih SDP-a, a koji je upravo nedavno dobio i svoje novo vodstvo.

Savjet mladih treba sustavnu podršku, kako u administrativnom smislu službenika koji prati rad savjeta, tako i u predstavničkom tijelu kako bi se ideje Savjeta mogle provoditi u djelo. Neizmjerno je bitno da članovi Savjeta sudjeluju kao gosti na sjednicama Gradskog vijeća jer sve odluke koje mi predstavnici u Vijeću donosimo, utječu na život mladih sada, a i u budućnosti. Stoga sada nudim pomoć i podršku prilikom kandidiranja na javni poziv, a nakon konstituiranja već sada, kakav god da saziv odaberemo, ruku suradnje za što bolji mandat šestog saziva Savjeta mladih”, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram