Povežite se s nama

Vijesti

Opatijski vijećnici odlučuju o 65 koncesija na pomorskom dobru

Objavljeno

na


Na sutrašnjoj 28. sjednici Gradskoga vijeća Grada Opatije prva točka i najvažnija tema su Prijedlozi odluka o dozvolama na pomorskom dobru. Na Natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru koji je raspisan 18. travnja 2024. godine pristiglo je 90 ponuda, od kojih 16 nije zadovoljilo uvjete natječaja.

– Nakon javnog otvaranja ponuda i nakon što je komisija ponude bodovala prema zadanim kriterijima, od ukupno 81 lokacije obuhvaćene natječajem, za njih 65 predloženo je izdavanje dozvola na pomorskom dobru na dvije godine. Prijedlog odluka će se sutra naći pred gradskim vijećnicima. Za preostalih 16 lokacija ili nije bilo valjanih ponuda ili nije pristigla niti jedna ponuda te ćemo na tim lokacijama natječaj ponoviti, kazao je gradonačelnik Kirigin na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik je apelirao na obrtnike i poduzetnike koji su se javili s nepotpunom dokumentacijom da se pri podnošenju ponuda na ponovljeni natječaj na vrijeme informiraju kod gradskih službi ili u Udruzi obrtnika, kako bi se izbjegle neželjene situacije.

Glavna turistička sezona je pred vratima, a kao što smo višekratno upozoravali, nažalost, primorani smo sve radi u posljednji čas, jer nas je zakonodavac doveo u ovakvu situaciju. Podsjetimo, Grad Opatija je prvi Natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, raspisao 1. veljače ove godine, kao jedna od rijetkim jedinaca lokalne samouprave u Hrvatskoj. Gradsko je vijeće 25. siječnja 2024. donijelo Plan upravljanja pomorskim dobrom, no zbog  sporosti državne birokracije moralo se ići u izmjene plana, prvenstveno zbog usklađivanja s uvjetima određenim od Lučke kapetanije Rijeka, Lučke ispostave Opatija i s podzakonskim aktom – Uredbom o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, koja je stupila na snagu nakon 1. veljače, zadnjeg mogućeg zakonskog roka za raspisivanje natječaja, ponovio je gradonačelnik Kirigin.

Uz to, iako je Grad Opatija vrlo aktivno sudjelovao u javnom savjetovanju oko donošenja navedene Uredbe kao i ranije donesenog Pravilnika o sadržaju plana upravljanja pomorskim dobrom, zakonodavac nije prihvatio niti jednu od više primjedbi koje su bile usmjerene ka zaštiti lokalnog stanovništva i pomorskog dobra. Nakon usvojenih Izmjena Plana upravljanja pomorskim dobrom i raspisivanja novog Natječaja 18. travnja 2024. godine, u najkraćem mogućem roku materijali su obrađeni i sutra se na sjednici Gradskoga vijeća donosi odluka o dozvolama na pomorskom dobru. Po usvajanju stručne službe Grada Opatije će krenuti s izdavanjem dozvola korisnicima pomorskog dobra.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže