Povežite se s nama

Mozaik

Općina Jelenje Uskrs dočekuje ukrašena zečićima i dva metra visokom skulpturom

Objavljeno

na


Pisanica oslikana s motivima grobničkog kraja i ove godine ukrašava jelenjski kraj uoči predstojećeg blagdana Uskrsa, dodani su joj drveni zečići, postavljeni na kružnom toku u Dražicama, kako bi bili vidljivi iz automobila i autobusa, a zbog zabrane okupljanja radi mjere donešene zbog novonastale situacije s epidemijom koronavirusa.

Velika i šarena uskrsna pisanica, ususret najvećem kršćanskom blagdanu, postavljena je prvi puta prošle godine na jelenjskom glavnom trgu – Trgu mlikarice u Dražicama. Veoma karakteristični motivi Grobnišćine krase dva metra veliku skulpturu koju su oslikali akademski slikari Neven Jovanović i Goran Kosić, a za cijeli projekt angažirana je tvrtka Prodesign iz Rijeke. Inicijativu je prošle godine pokrenula Turistička zajednica Općine Jelenje koja s novim idejama radi na promociji jelenjskog kraja, ali i Grobnišćine.

– Ne damo koroni da ukrade Uskrs u Jelenju. Iz kreativnog odjela Turističke zajednice i od samih mještana, uz malo dobre volje za nula kuna uređeno kružno raskrižje sada krase uskrsni simboli. Zahvaljujemo lokalnom poduzetniku koji je dopremio pisanicu, Komunalnom društvu Jelen i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ivan Zoretić Španac na asistenciji. Inače, drvene zečiće izradila je Jasminka Matrljan, zaposlenica TZO Jelenje, kažu u jelenjskoj Turističkoj zajednici.

Inicijativu je pohvalio i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, koji je na svom Facebook profili napisao: “Mladenačkim pristupom svakodnevno udahnjujemo novi sjaj u naše Jelenje. Činimo sve što je u našoj moći da olakšamo život u vrijeme epidemije, a blagdan Uskrsa što toplijim i mještanima što bližim”.

Inače, ukrasni ures pisanice ručno je oslikan akrilnom bojom i lakiran kako bi izdržao sve vremenske uvijete. Motivi kojima je pisanica ručno ukrašena sadrže stilizirane elemente krajolika, odnosno prelijepih Grobničkih Alpi, kao i izvora Rječine. Tu je naravno i nezaobilazni Planinarski dom Hahlić, a posebnu pažnju vješti slikari pridodali su mlikaricama, kovačima, kao i Gašparovom mlinu u Martinovom selu. Na prekrasnoj livadi našli su se i Grobnički dondolaši, dok je na brežuljku smještena crkva sv. Mihovila, stara i nekoliko stoljeća, javlja Općina Jelenje.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram