Povežite se s nama

Vijesti

Ostrogović za The Economist: ACI i Gitone žele buduću marinu proširiti na područje cijele rive

Objavljeno

na
Član Uprave ACI d.d. za investicije, marketing i maloprodaju, mag.oec. Josip Ostrogović dao je izjavu za hrvatsko izdanje magazina The Economist, Svijet u 2023., govoreći o izgradnji buduće ACI marine Rijeka na području Porto Baroša i značenju te investicije.

ACI marinom Rijeka upravljat će tvrtka ACI-GITONE koju su osnovali njemačka Lürssen grupacija, najveći svjetski proizvođač luksuznih jahti, i ACI, najveći lanac marina na Mediteranu. Svaka od dviju tvrtki ima 50-postotni udio u vlasništvu i bavi se svojim područjem. ACI će biti zadužen za dio poslovanja koji se odnosi na nautički turizam, a Lürssen će pod svojom nadležnošću imati ostale vezane poslove, uključujući i razvoj novih tehnologija u navigaciji i zaštiti okoliša zbog čega će ova marina biti jedan od globalnih lidera.

Razvoj novih tehnologija u svijetu nautičkog turizma doprinosi značaju buduće ACI marine Rijeka, kao projektu koji će Hrvatskoj, osim najsuvremenije i najluksuznije marine u cjelokupnoj nacionalnoj ponudi, također pružiti i tehnološki najnapredniju marinu na Mediteranu, a vrlo moguće i na cijelom svijetu.

U novoj ACI marini bit će zaposleno više od 130 djelatnika a kada se tome dodaju sve prateće djelatnosti, ta će brojka biti znatno veća.

Cijelu izjavu Ostrogovića za The Economist možete pročitati ovdje:

Grad Rijeka je kroz velik dio svoje povijesti bio prepoznat kao jedna od najvažnijih pomorskih luka u Europi te grad koji u prometnom i gospodarskom smislu predstavlja vrata Jadrana, a samim time i vrata Mediterana.

Danas ovaj primorski grad za Republiku Hrvatsku predstavlja najvažniju tranzitnu luku u strateškom smislu, no svi smo svjedoci toga da itekako ima još puno toga za ponuditi i u smislu nautičkog turizma, što će se nedvojbeno i potvrditi realizacijom izgradnje ACI marine Rijeka na području Porto Baroša. Riječ je o najvećoj i najznačajnijoj investiciji u hrvatski nautički turizam u povijesti zemlje, koja će  transformirati riječku obalu te cijeloj Rijeci i regiji udahnuti novi život, a uz to biti i predvodnik održivog razvoja.

Za uspostavu ACI marine Rijeka na prostoru luke nautičkog turizma Porto Baroš, kroz idućih su nekoliko godina planirane investicije od najmanje 363 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost koncesije u trajanju od 30 godina procijenjena na milijardu i 165 milijuna kuna. Koncesiju za gradnju nove marine u samom centru Rijeke dobila je tvrtka ACI – GITONE koju su osnovali njemačka Lürssen grupacija, najveći svjetski proizvođač luksuznih jahti, i najveći lanac marina na Mediteranu – ACI, pri čemu svaka od dviju tvrtki ima 50-postotni udio u vlasništvu. Morski dio marine trebao bi biti u funkciji već 2024. godine, a marina bi u cijelosti mogla biti u funkciji 2025. godine.

Kada je riječ o samom upravljanju marinom od strane zajedničke tvrtke ACI – GITONE, ACI će biti zadužen za dio poslovanja koji se odnosi na nautički turizam, odnosno prihvat plovila i s time povezane usluge, dok će tvrtka Lürssen pod svojom nadležnošću imati ostale vezane poslove, uključujući dovođenje megajahti na vez, kao i razvoj novih tehnologija u navigaciji i zaštiti okoliša. Štoviše, ACI marina Rijeka upravo će u tom segmentu biti jedan od, ne samo regionalnih, već i globalnih lidera. Tako će tehnologije razvijene i primijenjene u ACI marini Rijeka biti implementirane i u ostalim ACI marinama na Jadranu, a vjerojatno i puno šire – u marinama i plovilima diljem svijeta.

Izgradnja ACI marine Rijeka na području Porto Baroša je najveća i najznačajnija investicija u hrvatski nautički turizam u povijesti zemlje.

Razvoj novih tehnologija pogona brodova, digitalizacije, autonomne ili djelomično autonomne plovidbe, uz pomoć najsuvremenijih 3D projekcija podmorskog i nadmorskog dijela luke, kao i alternativnih brodskih pogona, primjerice na vodik ili električnu struju, uz najviše standarde zaštite okoliša, zbrinjavanja otpada i smanjenja štetnih utjecaja na prirodu, budućnost su nautičkog turizma, posebice u zatvorenim i osjetljivim morskim ekosustavima poput Jadrana i Mediterana. Sve to dodatno doprinosi značaju buduće ACI marine Rijeka, kao projektu koji će Hrvatskoj, osim najsuvremenije i najluksuznije marine u cjelokupnoj nacionalnoj ponudi, također pružiti i tehnološki najnapredniju marinu na Mediteranu, a vrlo moguće i na cijelom svijetu.

Nadalje, ACI marina Rijeka će se, prema odredbama iz koncesijskog ugovora, moći proširiti i na područje cijele Putničke luke, od Rive Boduli do DeFranceschijevog gata, odnosno bunkera i zgrade Lučke uprave, za što su ACI i GITONE već i službeno iskazali interes. Da nije riječ samo o načelnom iskazu interesa, pokazuje i činjenica da je GITONE Kvarner, tvrtka iz Lürssen grupe, nedavno preuzela vlasništvo nad Forum ugostiteljstvom i Riva Marinom, čime je preuzela i koncesiju nad zgradom Putničkog terminala te ugostiteljskih objekata Karolina i Boonker koji praktički zaokružuju prostor Putničke luke.

Što se tiče detalja unutar nautičke komponente projekta, nova marina u Porto Barošu imati će kapacitet priveza 230 plovila, i primati će plovila prosječne duljine 16 metara, s time da će prostor Putničke luke, kada bude u funkciji marine, kao i dosad, prvenstveno biti namijenjen prihvatu velikih, takozvanih superjahti. Projekt će, osim ponude za nautičare, u cijelosti preobraziti područje istočnog dijela riječke luke, odnosno Porto Baroša i Senjskog pristaništa, već desetljećima za javnost zatvorenog lučkog područja, koje će građanima Rijeke i gostima marine ponuditi niz sadržaja, od atraktivne šetnice, preko raznovrsne ugostiteljske i trgovačke ponude, do sportskih i drugih aktivnosti. Svojim brojnim sadržajima, novim radnim mjestima i poslovnim mogućnostima unaprijedit će i kvalitetu života stanovnika cijele riječke regije. Štoviše, u marini će biti zaposleno više od 130 djelatnika, a kada se tome dodaju sve prateće djelatnosti, ta će brojka biti znatno veća, obzirom da će se na spomenuti način omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u mnogobrojnim djelatnostima opskrbe, održavanja, servisa i različitih usluga vezanih uz poslovanje luke nautičkog turizma, plovila i posade.

To je ujedno i jedan od glavnih razloga zbog kojeg se radujemo realizaciji ovog prekrasnog budućeg zdanja namijenjenog i za građane, za koje vjerujemo da će uživati u svemu što ćemo im imati za ponuditi u budućoj najvećoj, najljepšoj i najposebnijoj ACI marini na Jadranu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže