Povežite se s nama

Vijesti

Otkrivamo vam studentsku organizaciju AIESEC u Rijeci

Objavljeno

na

AIESEC je najveća međunarodna studentska organizacija prisutna u 125 zemalja. Broji preko 100 000 članova i osnovna vizija organizacije je postići mir u svijetu i ostvariti ljudski potencijal kroz razvoj novih generacija mladih lidera. Taj se razvoj ostvaruje kroz programe međunarodnih volonterskih i stručnih praksi te radom za organizaciju na različitim projektima. Godišnje se ostvari preko 5 000 stručnih i više od 22 000 volonterskih praksi. AIESEC kao organizacija službeno je osnovana 1948. godine, nakon Drugog svjetskog rata, kako bi kroz osobni razvoj i iskustva pojedinaca ostvarila međukulturalno razumijevanje i toleranciju.

Danas u Hrvatskoj djeluje pet lokalnih odbora ove organizacije, i to u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu i u našoj lijepoj Rijeci. Razgovarali smo s Almom Halilović, studenticom Ekonomskog fakulteta u Rijeci koja je otkrila čari ove organizacije i uvjerila nas da postoje brojne mogućnosti da se za vrijeme studentskog života društveno angažiramo i aktiviramo na nekom području našeg zanimanja. Naravno, te mogućnosti moramo sami otkriti.

Zašto AIESEC?

“Uključila sam se u organizaciju jer sam htjela korisno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, kao i većina ljudi koji su ušli u organizaciju. AIESEC mi se činio kao odlična prilika da upoznam ljude diljem svijeta ali i da u praksi primijenim teoretsko znanje koje dobivam na fakultetu. Htjela sam poboljšati svoje prezentacijske vještine i dobiti  iskustvo koje će mi jednog dana pomoći u poslu. I sve to sam stvarno i dobila, svaki dan naučim nešto novo i ponosna sam što sam dio ove velike organizacije. Osim svega toga, upoznala sam i puno nevjerojatnih ljudi, iz Rijeke, Hrvatske pa i ostatka Europe i svijeta, od naših praktikanata do sadašnjih i bivših članova.”

Koja je tvoja uloga u organizaciji?

“Predsjednica sam tima za dolaznu razmjenu i korporativne odnose. Ukratko, svi zajedno radimo na razvoju i realizaciji projekata te pronalaženju sponzora i suradnika. Na projektima koje osmislimo rade strani praktikanti s ciljem osobnog razvoja i razvoja lokalne zajednice. Osim tima za dolaznu razmjenu i korporativne odnose, u našem lokalnom odboru postoje još i timovi za odlaznu razmjenu i marketing, eksterno pozicioniranje, ljudske resurse i financije.”

Planirate li kakav projekt u budućnosti?

“Naravno! Trenutno je u razvoju jedan veliki projekt čija bi realizacija trebala početi u lipnju. No, detalje projekta još ne bih otkrivala, to ću ostaviti za neki idući put.”

S obzirom na to da si dosta aktivna, uspijevaš li uskladiti sve obveze?

“Znaš kako se kaže, tko hoće nađe način, tko neće nađe izgovor. Uz dobru organizaciju vremena se stvarno sve stigne: faks, AIESEC, posao, treninzi, obitelj, prijatelji, izlasci… Zapravo, tek sam u AIESEC-u shvatila koliko je organizacija vremena bitna i naučila na koji način se najbolje organizirati da sve to stignem i imam još slobodnog vremena.”

Na koje je sve načine moguće uključiti se u rad AIESECa? Koje sve mogućnosti pružate Riječanima?

“AIESEC nudi jako puno mogućnosti, od samog članstva do praksi i hosting programa pod nazivom Global Home.”

Možeš li ukratko ispričati o svakoj od mogućnosti?

“Počnimo od članstva. Član našeg lokalnog odbora može biti student bilo kojeg fakulteta u Rijeci. Bitna je samo motivacija I želja za osobnim razvojem. Upravo je u tijeku nova regrutacija članova pa ovim putem pozivam zainteresirane studente da se prijave i postanu dio najveće studentske organizacije u svijetu. Rok za prijavu je 03.08. a moguće je prijaviti se na linku: http://bit.ly/GlobalLeadersCroatia

“Druga od mogućnosti za studente I one koji su diplomirali u roku od zadnje 2 godine jesu volonterske I stručne prakse. Volonterske prakse su odličan odabir za studente koji žele upoznati druge kulture te razviti svoje liderske vještine, dok kroz stručne prakse možete steći profesionalno radno iskustvo iz područja svojih studija u međunarodnom okruženju. (prijave: https://opportunities.aiesec.org/).”

“Treća mogućnost je otvorena za sve Riječane, a to je hosting program pod nazivom Global Home. On pruža priliku svim zainteresiranima da udome inozemne studente koji dolaze na volontersku praksu u trajanju od 3 do 6 tjedana. (link za prijavu:  https://podio.com/webforms/9656279/718806).”

I za kraj, koje je tvoje mišljenje o studentskom životu u Rijeci? Koje su prednosti i mane Sveučilišta u Rijeci?

“Pa s obzirom na broj studenata, mislim da Sveučilište još može dosta napredovati. Velik broj studenata je nezadovoljan kvalitetom studija i mislim da se na tome treba poraditi. S druge strane, I studenti su jako pasivni I neangažirani. Postoji toliko mogućnosti, a rijetki ih iskorištavaju. Danas živimo u takvom vremenu da nam ocjene na fakultetu I diploma više nisu dovoljni da budemo konkurentni na tržištu rada. Sada je vrijeme da radimo na sebi, na lokalnoj zajednici I da se borimo za svoju budućnost, a nažalost rijetki to čine.”

Razgovarao: Leo Šamanić

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram