Povežite se s namaStalni postav Zbirke Domovinskog rata, pod nazivom „U obrani domovine“ svečano je otvoren u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Realizaciju postava omogućila je Primorsko – goranska županija koja je i inicijator ovog projekta zajedno s nekoliko udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Zbirku su otvorila djeca poginulih hrvatskih branitelja Sanja Kusturin i Matija Liker.

Uz domaćina, župana Zlatka Komadinu, otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, general Antun Tus, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Primorsko – goranske županije Marija Kovač i mnogi drugi.
Primorsko – goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, predstavili su javnosti stalni postav Zbirke Domovinskog rata koji nosi naziv „U obrani Domovine“. Postav predstavlja tijek ratnih zbivanja u Domovinskom ratu, policijske i vojne postrojbe, te bojišta na kojima su žitelji i pripadnici postrojbi Primorsko – goranske županije ratovali. Građa za stalni muzejski postav, koji je ostvaren financijskim sredstvima Primorsko – goranske županije prikupljena je u suradnji s brojnim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, javnim ustanovama, te državnim uredima, službama i medijskim kućama.

Postav je u najvećoj mjeri ostvaren zahvaljujući brojnim fotografijama ratnih fotoreportera koji su obilazili ratom zahvaćene krajeve Republike Hrvatske i bilježili vrijedan dokumentni materijal. Autor ovog postava je kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Ivo Mileusnić, dok je autorica idejnog koncepta i dizajn postava Vesna Rožman.
Župan Zlatko Komadina rekao je prigodom otvprenja, kako su, bez obzira na to što područje Primorsko – goranske županije nije bilo izravno zahvaćeno ratnim sukobima, Primorci, Gorani i otočani u iznimno velikom broju sudjelovali u obrani domovine, braneći svoju zemlju na svim bojišnicama. Uz iznimno velik broj dragovoljnih odlazaka u rat, odaziv mobilizaciji bio je među najvećima u Hrvatskoj.

“Otvorenjem ovog postava dajemo trajni pečat svim sudionicima Domovinskog rata”, rekao je Komadina.
Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako mu je izuzetno drago da svi zajedno prisustvuju ovom otvorenju i na taj način odaju počast svima koji su stradali u obrani naše domovine. “Grad Rijeka je bio važan logistički centar koji je odigrao ključnu ulogu u Domovinskom ratu te je pružio utočište brojnim izbjeglicama. Također, brojni Riječani su sudjelovali u ratu i u obrani naše zemlje”, rekao je gradonačelnik.

U muzejskom postavu „U obrani domovine“ postavljena je i spomen ploča s imenima 222 smrtno stradala branitelja iz Primorsko – goranske županije i postrojbi ustrojenih i stacioniranih na području županije. Uz spomen obilježje bit će postavljen i ekran na kojem će se prikazivati fotografije smrtno stradalih branitelja koji se nalaze na spomen ploči.

Grad Rijeka