Povežite se s nama

Vijesti

Ove subote akcija edukacijom protiv raka maternice

Objavljeno

na


Nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora kojim se ujedno obilježava početak Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, tradicionalno se obilježava treću subotu u siječnju, javno-znanstvenom akcijom Dan mimoza. Cilj ove akcije je prevencija raka vrata maternice, edukacijom javnosti o nastanku, sprječavanju i liječenju tog raka.

Dan mimoza održava se u svim većim centrima u Hrvatskoj, a nastao je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i nevladine udruge “Zdrav(k)a”. Aktivno provođenje na području našeg grada i županije organizira Liga protiv raka Primorsko-goranske županije sa svojim Klubom ,,MIRTA“ – žena liječenih od raka ginekoloških organa uz podršku Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeka, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Grada Opatija, volonterki i volontera, medicinskih djelatnika, a podršku akciji daje i JGL – Jadran-galenski laboratorij. Mimoze su odbrane kao prekrasan cvijet koji svojom nježnošću  simbolizira ženu, a time što cvjeta  u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati, kada je u pitanju vlastito zdravlje.

Akcija je posvećena prevenciji raka vrata maternice, edukacijom javnosti o nastanku, sprječavanju i liječenju tog raka. Liječnici tvrde kako je danas rak vrata maternice bolest od koje nijedna žena ne bi trebala oboljeti, a kamo li umrijeti, i jedna od malobrojnih zloćudne bolesti čiji je jedan od glavnih uzročnika poznat. To je skupina virusa znana kao Humani papiloma virusi, ili HPV. Zaraza nekim oblicima HPV virusa dokazano kasnije u životu može dovesti do nastanka raka vrata maternice.
Već sada niz godina postoje učinkovita cjepiva koja mogu zaštiti od zaraze najčešćim oblicima HPV virusa koji uzrokuju rak (tipovi 16 i 18). Cjepiva su registrirana i dostupna u Hrvatskoj. Najučinkovitija su i najčešće namijenjena djevojčicama i mladim djevojkama prije početka aktivnog spolnog života.

Dan mimoza u Rijeci obilježit će se tijekom jutarnjih sati, odnosno između 9.30 i 13 sati, na dvije lokacije: u  prostoru Tower centra na Pećinama i Zapadnog trgovačkog centra gdje će biti postavljen prigodni štand. Istovjetni štand biti će i ove godine organiziran u Opatiji na prostoru ispred ili unutar opatijske gradske tržnice. Na sva tri punkta će se dijeliti edukativni materijali (knjižice i edukacijske brošure) te prigodnom distribucijom mimoza skupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige na promicanju znanja o raku i rad Kluba MIRTA.

Na štandu će učestvovati brojni liječnici, medicinske sestre, psiholozi te drugih zdravstveni radnici koji se bave navedenom problematikom, koji mogu pružiti i dodatne informacije i brojne volonterke.
Ove godine u akciju promicanja zdravlja uključile su se i neke škole, crtežima mimoza koje su izradila djeca kao znakove podsjetnike na pažnju i čuvanje zdravlja.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

07.12.2023.
8.12.2023. u vremenskom trajanju od 7:00 sati do 16:00 sati izvodit će se radovi na sanaciji kolnika u Ulici Vrlije kč.br 3 i 5, odnosno (od raskrižja Glavanićeva ulica – Vrlije – Put Bože Felkera do raskrižja Vrlije – Ulica Slavka Krautzeka). Vozila će moći prometovati Ulicom Put Bože Felkera prema Trgu Viktora Bubnja.

Fiuman Plus

Društvene mreže