Povežite se s nama

Mozaik

Ovog vikenda u Art-kinu 2. History Film Festival

Objavljeno

na
Drugo izdanje History Film Festivala, međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova u Rijeci, u Art-kino donosi reviju od sedam odabranih dokumentaraca koji će se prikazivati ovog vikenda, od 26. do 27. siječnja. Selekcija je to koja prikazuje najbolje od prošlogodišnjeg izdanja, usredotočenog na filmove koji otkrivaju nepoznate detalje o poznatim osobama ili predstavljaju sudbine malih ljudi uhvaćenih u vrtlog uzburkanih povijesnih zbivanja.Tri dokumentarca drugog dana revije posvećena su Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava27. siječnja.

Prvi dan revije, 26. siječnja u 17 sati, otvara film Karama zovi Juana Gamera i Carmen Rodríguez. Dokumentarac prati skupinu istoimenih umjetnika iz Barcelone koji su napuštene tvornice njujorške četvrti Soho pretvorili u žarište umjetničkog života šezdesetih godina. U 18:30 slijedi film Rumble: Indijanci koji su uzdrmali svijet Catherine Bain bridge i Alfonsa Maiorane koji kazuje priču o utjecaju glazbe američkih Indijanaca na povijest popularne glazbe, aLiga egzotičnih plesačicaRame Rau, kojom se zatvara prvi dan revije s početkom projekcije u 20:30, istražuje svijet burleske iz perspektive pionirki zabave tog tipa čiji sjaj, veselje i perje nerijetko krije pozadinu siromaštva, rasizma i seksizma.

Drugi dan revije, 27. siječnja u 17 sati,počinje filmomChe Guevara, druga strana mita Tancrèda Ramoneta koji 50 godina nakon smrti Che Guevare kreće na autentično putovanje (re)konstruiranja slike čovjeka kojeg svijet poznaje samo kao guerrillero heroico. Dokumentarac Operacija vjenčanje, na programu u 18 sati, donosi priču roditelja redateljice Anat Zalmanson Kunetsov, židovskih disidenata koji su 1970. godine oteli prazan ruski avion kako bi uspjeli pobjeći iz SSSR-a, a Dodir anđela Mareka Tomasza Pawlowskog, s početkom u 19:15 sati, donosi intimnu i poetičnu priču o povratku Židova na mjesto gdje se sakrio i preživio teror Drugog svjetskog rata. Tih i meditativan zaključak revije u sklopu dokumentarca Nasljeđe Christopha Hübnera i Gabriele Voss donosi razmišljanja kćeri, sinova i unučadi čiji su preci bili žrtve holokausta ili pak dio SS-ova aktivnog postrojenja. Projekcija Nasljeđa počinje u 20:30 sati.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16:00 do 20:30 sati ili na stranici ulaznice.hr. Cijena ulaznica za članove Filmskog kluba iznosi 10 kuna, a članovima Filmskog kluba 54+ ulaz je slobodan za projekciju filma Nasljeđe.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram