Povežite se s nama

Sinoć je u prepunoj dvorani Transadria održana Izborna skupština Primorsko-goranskog saveza na kojoj je izabrano novo rukovodstvo stranke.

Za predsjednika je ponovno izabran Darijo Vasilić, za njegovu zamjenicu Tea Mičić Badurina, inače predsjednica autonomnog ogranka PGS-a Rijeka, dok su za potpredsjednike izabrani Branko Juretić iz Jelenja, Franjo Ružić iz Ravne Gore i Branko Kleković iz Crikvenice.

Novi politički tajnik stranke je Franjo Butorac, a Nikola Ivaniš izabran je za prvog počasnog predsjednika PGS-a.

– Značajno je promijenjena i podmlađena kadrovska slika u vrhu stranke, čemu smo i težili, rekao je Vasilić, kazavši i kako se osnovne programske odrednice PGS-a, regionalizacija i decentralizacija Hrvatske neće mijenjati. Zalažemo se za regionalizaciju i decentralizaciju, ali živimo u najcentraliziranijoj državi Europske unije, što je rezultiralo stagnacijom, pa čak i odumiranjem nekih krajeva. S obzirom da samo tri županije ostvaruju suficit, a to su Primorsko-goranska, Istarska i Zagrebačka, dok su sve ostale u minusu, od Vlade moramo tražiti svoje. Solidarni smo s našim sugrađanima iz ostatka države, ali od Vlade ćemo zahtijevati da se kapitalni projekti u prvom redu realiziraju ovdje gdje se novac stvara, a ne tamo gdje oni služe kao pokriće za izvlačenje državnog novca, kazao je novi-stari predsjednik Darijo Vasilić.

Zamjenica predsjednica Tea Mičić Badurina kazala je da je loša gospodarska slika Hrvatske rezultat dualizma na političkoj sceni, odnosno dosadašnje vladavine dviju velikih stranaka (HDZ-a i SDP-a) koje rade isključivo u korist centralne države.

– Naše društvo nikad nije bilo toliko podijeljeno kao što je danas. Sustavno nas se truje ideološkim sukobima, dok se životne teme, teme koje se bave razvojem, uopće ne spominju. Uspješno se baviti politikom u takvim okvirima izrazito je teško. Većina biračkog tijela smatra da su sve političke stranke iste i ne želi izaći na izbore. Na nama je da ih uvjerimo u suprotno. Naša je obveza izdići se u kvalitetnu alternativu kojoj će dati svoj glas svi oni građani koji su izgubili vjeru u politiku i ne žele dati glas ni SDP-u ni HDZ-u. Mi i jesmo jedina alternativa. Budućnost je u regionalizmu, kazala je Tea Mičić Badurina, dodajući da je jedan od temeljenih ciljeva stranke pomlađivanje i profiliranje novog kradra, te njena modernizacija.

Članovi novog Predsjedništva PGS-a su: Ingrid Debeuc, Nedeljko Dražul, Goran Frković, Hrvoje Gašparac, Ratko Grdaković, Danijel Hatežić, Jadranka Kruljac, Damir Pilepić, Marijan Pleše, Nataša Plišić, Manda Tadej i Ana Trošelj.

Predsjednik vijeća stranke je Edo Grubešić, zamjenik je Zoran Prpić, a Nadzorni odbor čine Adalbert Blažičević, Boris Marinac, Duško Sekulić, Branka Sušanj i Marijan Turina.

U Izvještaju o radu stranke u proteklom mandatu, Vasilić je istaknuo da je PGS na proteklim izborima bio na samom pragu ulaska u Sabor, dok je na lokalnim izborima stranka osvojila preko pedeset vijećničkih mandata.

– Potvrdili smo nezaobilazni status u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave, kao i Primorsko-goranske županije, u čijoj Skupštini smo pokrenuli raspravu o Deklaraciji o opstojnosti i razvoju Gorskog kotara. Deklaracija je prihvaćena jednoglasno, ali to očito nije bilo dovoljno Vladi. Intenzivno smo se bavili životno važnim temama pa smo tako prikupili više od trinaest tisuća potpisa građana županije na peticiji protiv gašenja »3. maja«, zalagali smo se za drugačiji pristup obradi otpada od onoga koji je predviđen na Marišćini, a od Gradskog vijeća smo zatražili vraćanje cijena centralnog grijanja u Rijeci na razinu prije poskupljenja. Predlagali smo modele po kojima bi lokalna i regionalna zajednica upravljale najvažnijim resursima, poput šuma ili morske obale, te da lokalno stanovništvo od toga ima izravne koristi, rekao je Vasilić, podsjetivši kako PGS ove godine obilježava 25. obljetnicu političkog djelovanja.