Povežite se s nama

Vijesti

PGS: Problem centralnog grijanja u Rijeci – što dalje?

Objavljeno

na
U utorak, 3. ožujka 2015. u stranačkim prostorijama održana je konferencija za medije Autonomnog ogranka Rijeka PGS-a s temom  “Problem centralnog grijanja u Rijeci – što dalje?” na kojoj su prisustvovali gradski vijećnici Ana Trošelj i Nikola Ivaniš te predsjednica AO PGS Rijeka Tea Mičić Badurina, a njihovo priopćenje za medije vam prenosimo u cijelosti:

U zadnja dva tjedna gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor Energa Sanjin Kirigin su izrekli toliko laži da su se već sami pogubili u svojim izjavama, pa su na kraju već nesvjesno počeli govoriti istinu. Kada su shvatili da je istina o tome tko formira cijene grijanja izašla na vidjelo, počeli su koristiti spin kao metodu kojom pokušavaju prikriti svoje nehumane i nemoralne postupke.

Stavljajući ovu točku na dnevni red, ako ništa drugo, javnost je makar dobila priliku doznati koliko bezočno mogu lagati gradska uprava i čelnici trgovačkog poduzeća u većinskom vlasništvu grada i koliko su ih u tome spremni pokrivati vijećnici. Rasprava je demistificirala priču o Energu i sada je barem potpuno jasno da je gradskoj vlasti primarno štititi poslovne interese poduzeća umjesto interese građana.

Uopće nas ne čudi suzdržanost HNS-ovaca, to smo očekivali. Iznenađuje onaj ostatak pozicijskih vijećnika socijalnog predznaka koji, iako izabrani od strane građana, toliko slijepo i bespogovorno brane stranačkog/koalicijskog vođu, da je to zastrašujuće. Gore od toga je samo saznanje da takvima “desna” opozicija čuva leđa. Za sve njih više nikada ne bi trebalo biti mjesta u vijećničkim klupama.

Naime, dižući ruku za gradonačelnikove sramotne zaključke, vijećnici vladajuće koalicije glasali su za nešto što za same korisnike ama baš ništa ne znači. Prihvaćanje ovih solucija je vrijeđanje zdravog razuma i nepoštivanje svoje vijećničke dužnosti.

U suprotnom se ne bi mogao izglasati zaključak poput onog da se račun za isporučenu energiju ispostavlja zgradi, račun se plaća iz pričuve, a stanari se sami dogovaraju o načinu raspodjele toplinske energije, što je suludo! Dakle, želi se pustiti građane da se međusobno sukobljavaju, kako bi makli sa sebe odgovornost!

Jedno od briljantnih rješenja je i davanje Energovih kotlovnica u najam za 100 kn mjesečno po stanu na 7 godina. Ali zaboravlja se da su svih 20 toplana, kotlovnice, instalacije sve već jednom platili građani Rijeke i sada im se nudi najam istih tih kotlovnica. Dakle, Energo bi u ovom slučaju ostvarivao nekakav prihod, ali ne bi radio ništa. Barem se iz ovih prijedloga ne vidi koja bi u cijeloj priči bila njihova obaveza.

Sada gradonačelnik ima formalno pokriće u odluci gradskog vijeća a zapravo je prepušteno samim stanarima da se individualno muče kao i dosad i donose odluke putem anketnih upitnika, dok zapravo nitko nema namjeru sniziti cijene, što je jedino krucijalno! Štoviše, najavljuje se da će, u konačnici, oni koji, radi uštede, isključuju radijatore ili ih drže zatvorenima, plaćati više nego dosad, kako bi oni koji su dobivali enormno visoke račune ipak platili nešto manje.

Da je zaista postojala politička volja za rješavanjem problema, a ne bildanjem mišića, moglo se dobiti dugoročno rješenje u korist građana, a ovako su građani dobili samo time-out do ljetnih mjeseci.

Na idućem gradskom vijeću zatražit ćemo informaciju o tome što se poduzelo i realiziralo od posljednje sjednice gradskog vijeća po pitanju centralnog grijanja, posebice u svjetlu nove činjenice da se ipak ispostavilo da je Energo odgovoran za cijene grijanja, najavili su iz PGS-a.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram