Povežite se s nama

Vijesti

PGS: Tražit ćemo da svaka županija bude vlastita izborna jedinica

Objavljeno

na
Članovi PGS-a održali su konferenciju za medije na kojoj su željeli još jednom ukazati ne nelogičnu podjelu države po izbornim jedinicama.

“Nakon što se slegla izborna prašina, a Sabor je konstituiran, željeli smo ukazati na činjenicu da su i ovi parlamentarni izbori opet pokazali apsurd izbornog zakona koji je najvidljiviji u Primorsko goranskoj županiji te u Gradu Zagrebu. Izborne jedinice su maćeha izbornog zakona i biračkog prava u RH! Zakinute su na taj način i regionalne stranke, koje su izbornim krojenjem pometene, što mi iz PGSa osjećamo već zadnjih 30 godina. U uvodu u temu istaknula je Nasrin El Gharni.

„Izborne jedinice koje su skrojili Franjo Tuđman i Vladimir Šeks u svrhu političkog inženjeringa i dan danas se nepravedno prelamaju posebno preko leđa građana PGŽ i Grada Zagreba. PGŽ je, naime, podijeljena na dvije izborne jedinice a Grad Zagreb na četiri. Tako, primjerice, stanovnici Kastva, Viškova, Klane, Grobnika, Bakra, Novog Vinodolskog i cijelog Gorskog kotara glasaju zajedno sa Zagrepčanima s Jaruna i Gajnica, Karlovčanima i Samoborcima. Nadalje, problem je i razbijanje dijelova bivše općine Rijeka u dvije izborne jedinice. Nigdje u RH nije došlo do takve podjele biračkog tijela s istim interesom, čime je i smanjena mogućnost kvalitetnog zastupanja. Postavlja se pitanje koliko saborski zastupnik iz Zagreba poznaje probleme stanovnika općine Viškovo ili stanovnika Gorskog kotara i može li kvalitetno zastupati njegove interese. Ti građani su diskriminirani!“ – izjavila je Ingrid Kršulja

Da izborni sustav RH treba prilagoditi važećem županijskom ustroju te da je on trenutno neustavan i nezakonit, upozorava već 10 godina i Ustavni sud, međutim, na nebrojeno puno primjera se nažalost pokazalo, koliko Vlada drži do mišljenja Ustavnog suda i samog Ustava kao temeljnog pravnog akta ove države, pa tako i sada. Broj birača po izbornim jedinicama nije u skladu sa zakonom. Po zakonu, broj birača među izbornim jedinicama smije se razlikovati najviše 5 posto, a u stvarnosti razlike iznose i 25 posto, te je tako težina glasa birača u jednoj izbornoj jedinici bila veća nego u drugoj izbornoj jedinici. Tako da u IV. Izbornoj jedinici saborske zastupnike bira 317.759 birača, a u IX. 414.280 birača. Što u apsolutnim brojkama znači da za saborskog zastupnika u IV. izbornoj jedinici je potrebno oko 22000 glasova za mandat, dok je u IX. izbornoj jedinici potrebno skoro 30000 za isto. Sabor je trebao donijeti novi zakon o izbornim jedinicama 2011. godine, a još se ništa nije pomaklo s mjesta niti se ijedna Vlada dosad s time uhvatila ukoštac. – rekao je Damir Pilepić

Daljne postupke PGSa najavila je Tea Mičić Badurina – „Stoga smo htjeli najaviti početak naše inicijative za izmjenom neprirodne i nepravedne podjele zemlje te prijedlogom da svaka županija bude jedna izborna jedinica s brojem mandata proporcionalnim broju birača u pojedinoj županiji, sve dok državu konačno ne podijelimo na regije. Započeli smo izradom prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakona koje ćemo poslati u saborsku proceduru, a u tu svrhu ćemo organizirati i prikupljanje potpisa online peticijom.

Nadam se da se nećemo morati boriti 20 godina da u vlastitoj županiji budemo jedna izborna jedinica kao što smo se morali boriti 20 godina da bi besplatno prešli preko Krčkog mosta”, navodi se u priopćenju PGS-a.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram