Povežite se s nama

Vijesti

PGŽ među najuspješnijim županijama po povlačenju europskog novca

Objavljeno

na





Zamjenica župana Marina Medarić na današnjem je susretu s novinarima izvijestila o aktivnostima upravnih tijela PGŽ na pripremi i provedbi EU projekata. Istaknula je da se prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja Primorsko-goranska županija nalazi na visokom trećem mjestu po iznosu ugovorenih europskih sredstava, sveukupno 3,2 milijarde kuna.

Također je naglasila da je PGŽ je prva na području Jadranske Hrvatske s 11,75 milijuna EUR vrijednosti projekata u okviru Europske teritorijalne suradnje. “Županija, uključujući njezine javne ustanove i trgovačka društava trenutno provodi 65 projekata u okviru različitih programa za koje su odobrena bespovratna sredstva oko 285 mil. kn. Projekti PGŽ s najvećim iznosima odobrenih bespovratnih EU sredstava odnose se na takozvane morske projekte među kojima je primjerice dogradnja luke Baška s iznosom od 39,7 mil. Kn, rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres vrijednosti 34,3 mil. Kn, produženje lukobrana u luci Unije na otoku Unije 34,2 mil. Kn. Tu je i projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana s 47 milijuna, nedavno dovršena energetska obnova škola s 11,8 milijuna kuna europskog novca dok je , za projekt pomoćnika u nastavi osigurano je 10 milijun kuna”, navela je Medarić.

života. Također je izvijestila o financiranju pomoćnika u nastavu za tekuću školsku godinu. U I. polugodištu 2019./2020. godine proračunom Primorsko-goranske županije, osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 1.017.284,96 kn za 87 učenika s teškoćama u razvoju, odnosno za 75 pomoćnika u nastavi. Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač izvijestila je da je prošli tjedan uspješno prijavljen projket uređenja dnevnog boravka za starije osobe u Klani vrijedan 5,8 milijuna kuna, a nositelj je Dom za starije osobe Volosko. To je kako je navela nastavak aktivnosti na jačanju vaninstitucionalne skrbi za starije osobe. Općina Klana ustupit će objekt u kojem će biti osigurana dnevna skrb za stare, nešto slično, pojasnila je, dječjem vrtiću za starije osobe. Također je jedan vrijedna projekt nazvan NONO prijavio Dom Kantrida a odnosi se na uređenje i programsko jačanje Klubova za starije osobe.

Regionalna razvojna agencija PGŽ osigurala je 16,5 milijuna kuna s kojima će u naredne 4 godine u 85-postonom iznosu sufinancirati izradu projekata s kojima općine i gradovi apliciraju na europska sredstva, izvijestio je ravnatelj Agencije Vedran Kružić. Također je informirao da će Agencija zaposliti po tri stručnjaka za Eu projekte na području Gorskog kotara i otoka.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram