Povežite se s nama

Vijesti

Postavljen novi sustav zaštite Trsatskog kaštela

Objavljeno

na
Osim Trsatskog baziliska od sada prostor Trsatskog kaštela nadgleda i novi protuprovalni i video sustav. Turistička zajednica grada Rijeke unaprijedila je prostor Kaštela sustavom tehničke zaštite – protuprovale i video nadzora u okviru projekta Promocija prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima ProNaCul financiranog iz INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014. – 2020. te fonda IPA II. Projekt traje od 1.4.2020. do 30.9.2022., a ukupna vrijednost projekta je 1.770.348,98 €. Ulaganjem u prilagođeni nadzorni sustav pruža se viša razina zaštite Trsatskog kaštela, odnosno prirodne i kulturne baštine te ljudi i imovine na prostoru Kaštela, kao jedne od najposjećenijih točaka Rijeke.

Na području Kaštela postavljeno je više kamera koje koriste suvremena programska rješenja. U procesu postavljanja sustava provedeni su stručni nadzori postavljanja instalacija. Tehnički nadzor postavljanja instalacija provodio je Aeroteh d.o.o., dok je za arheološki nadzor bio zadužen Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Radovi su se izvršili na temelju odobrenja Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Rijeci, koji je izdao dozvolu s posebnim uvjetima radi statusa Trsatskog kaštela kao zaštićenog kulturnog dobra.

Direktor TZ grada Rijeke gosp. Petar Škarpa ističe: „Drago nam je da zajedno s Gradom Rijeka nastavljamo provoditi aktivnosti unaprjeđenja kvalitete Trsatskog kaštela kao važnog kulturno-povijesnog spomenika, ali i kao jedne od najposjećenijih točaka u Rijeci. Trsatski kaštel kao zaštićeno kulturno dobro zahtijeva i temeljitu pripremu i nadzor te ovim putem zahvaljujem Konzervatorskom uredu Rijeka na dugogodišnjem praćenju i pomoći. U sljedećim periodima nastavljamo s aktivnostima uređenja vanjskog i unutarnjeg prostora vlastitim sredstvima i sredstvima iz EU fondova“.

Jedan od glavnih ciljeva ovoga projekta je ojačati upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, koje se postiže razvojem, primjenom i promicanjem zajedničke metodologije upravljanja. Aktivnost izrade zajedničke metodologije upravljanja bit će potpomognuta virtualnom komorom osnovanom za promicanje zajedničke metodologije i njezin transfer u druga područja Adriona. Zajednička metodologija će se dostaviti kreatorima politika u obliku preporuka za konkretne lokalne, regionalne i nacionalne strateške dokumente s ciljem poticanja valorizacije i očuvanja prirodne i kulturne baštine, posebno razvojem održivog turizma. TZ grada Rijeke, kao jedan od partnera na projektu, primijenit će zajedničku metodologiju projekta ProNaCul na prostoru Trsatskog kaštela.

Od 1.770.348,98 €, ukupne vrijednosti projekta, potpora EU iznosi 1.504.796,59 €. Udio Turističke zajednice grada Rijeke sveukupno iznosi 122.028,00 €, od čega je iznos EU potpore 103.723,80 €. Područja s kojih dolaze projektni i pridruženi partneri nalaze se pod zaštitom UNESCO-a i Nature 2000 ili su u procesu postajanja zaštićenih područja u sklopu testnih područja ProNaCul-a. Uz TZ grada Rijeke i vodećeg partnera Regionalnu razvojnu agenciju Zasavje na projektu sudjeluju i partneri iz Slovenije (Centar za promociju poduzetništva Piran d.o.o.), Italije (LAG Istočna Venecija, grad Bolonja), Hrvatske (Turistička zajednica Zagrebačke županije), Grčke (Ilijska gospodarska komora, Regija Jonskih otoka), Bosne i Hercegovine (Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Javna ustanova Agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća grada Trebinja), Srbije (Prirodno-matematički fakultet Sveučilišta u Novom Sadu, općina Raška) te pridruženi partneri Kulturni centar Radnički dom Zagorje ob Savi, Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram