Povežite se s nama

Vijesti

Potez za pohvalu: Postavljena tri nova vanjska defibrilatora

Objavljeno

na
Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije doniralo je Gradu Rijeci tri automatska vanjska defibrilatora te jedan školski defibrilator, koji je Grad Rijeka potom poklonio Medicinskoj školi u Rijeci. Vanjski automatski defibrilatori, kojima uz osnovnu edukaciju i laici mogu pružiti prvu pomoć u slučaju iznenadnog srčanog zastoja, postavljeni su u zgradama gradske uprave na adresama Korzo 16 i Titov trg 3 te u Centru Zamet.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat, ravnatelj Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Darko Varljen, predsjednica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Iva Josipović, stručna suradnica za zdravstveno-socijalne programe u Društvu Crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesna Čavar, direktor tvrtke Kardian d.o.o. (isporučitelj defibrilatora) Milan Ljubotina, predstavnica Medicinske škole u Rijeci Esma Halepović Đečević i koordinator Spasilačke službe života na vodi PGŽ Nikola Mrđen.

Riječki gradonačelnik Obersnel zahvalio se Crvenom križu na ovoj vrijednoj donaciji, čijom se uporabom itekako može povećati postotak preživljenja osoba koje su doživjele iznenadni srčani zastoj.
“Njegovom primjenom pomoć više ne mora pružati isključivo visokoeducirano osoblje već, uz minimalnu edukaciju, i svaki laik. Stoga je i preporuka da se automatski vanjski defibrilator postavi na što veći broj prometnih i javno dostupnih mjesta. Trenutno je u Rijeci na javnim mjestima dostupno pet defibrilatora, a danas donirani aparati bit će postavljeni u javnim zgradama u centru grada te u Centru Zamet,” kazao je gradonačelnik Obersnel, dodajući kako je Odjel za zdravstvo Grada Rijeke u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć PGŽ organizirao je tečaj kardiopulmonalne reanimacije s uporabom automatskog defibrilatora za ukupno 25 djelatnika gradske uprave i Rijeka sporta.

Ravnatelj županijskog Crvenog križa Varljen istaknuo je kako je donacija, rezultat dugogodišnje suradnje Crvenog križa i Grada Rijeke, vrijedna 85 tisuća kuna, od čega je Crveni križ osigurao 64 tisuće kuna, Grad Rijeka 10 tisuća kuna, a Primorsko-goranska županija 9 tisuća kuna. Također, Društvo Crvenog križa PGŽ-a do sada je održalo tečajeve za javne vatrogasne postrojbe Opatije i Krka, dobrovoljna vatrogasna društva Opatije i Crikvenice, Grad Opatiju, Park prirode Učka, tvrtku “Palfinger” iz Delnica te za Autoceste Rijeka – Zagreb. Također, za reanimaciju uz primjenu AVD-a redovito se obučavaju polaznici tečajeva za spasioce života na vodi.

Do sada je u Rijeci postavljeno pet automatskih vanjskih defibrilatora, koji se nalaze u glavnoj zgradi Policijske uprave primorsko-goranske (Ulica žrtava fašizma 3), željezničkom kolodvoru (Trg kralja Tomislava 1), Ljekarni “Centar” (Riva 18) te u dva gradska sportska objekta, Dvorani mladosti (Trg Viktora Bubnja 1) te Bazenima Kantrida (Podkoludricu 2).

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram