Povežite se s nama

Kultura

Predstava o Vincentu i autizmu za prihvaćanje različitosti

Objavljeno

na
Godina je 1944. Muškarac i žena, igrom sudbine zatečeni usred Sinajske pustinje, u izbjegličkom logoru El Shatt, dobili su sina i dali mu ime Vincent. Vincent je bio neobično dijete – smijao se kad se nitko drugi nije smijao, nije volio gledati ljude u oči, satima je mogao sjediti na istom mjestu i zuriti u istu točku, riječi su mu bile nepoznanica…

Vincent je glavni lik istoimene drame Olje Lozica koju ova mlada autorica i redateljica upravo postavlja na riječku scenu, a čija je premijera u petak, 30. siječnja 2015. na drugoj sceni riječkog HNK-a, Zajcu na Sušaku (u HKD-u na Sušaku) s početkom u 19.30 sati.

Predstava “Vincent” bavi se temom autizma, zbog kojeg se naslovni lik često nalazi u diksiminirajućim situacijama. Međutim, kako naglašava Olja Lozica, kroz Vincentovu sudbinu i temu autizma, predstava progovara o “drugom i drugačijem” uopće te snažno apelira na prihvaćanje različitosti.

Na razmišljanje o autizmu, autističnim osobama i njihovoj poziciji, autoricu su prije nekoliko godina potaknuli video radovi autistične žene, nakon čega je napisala tekst koji na na dirljiv, topao, zaigran, ali i gorko-duhovit način govori o većini koja definira normalnost i sudbinama onih koji ne ulaze u njezine okvire. Tekst nije pisan u tipičnoj dramskoj formi već ima dijelova bliskih prozi, a prati Vincenta tijekom cijelog života od novorođenčeta u El Shattu u čijem je izbjegličkom zajedništvu zapravo jedino bio prihvaćenim, potom dječaka u priobalnom dijelu poslijeratne Jugoslavije, mladića i umornog starca na kraju puta. Stoga je, kako ističu redateljica Olja Lozica i dramaturg te autor glazbe Matko Botić, postojala dvojba o izboru glumcu koji će ga tumačiti, pa se razmišljalo i o plesaču i o naturščiku, a  dvojbu  je razrješila  redateljica Lozica svojim viđenjem Vincenta koji, čak i kao novorođenče, izgleda kao najstarija osoba na sceni. Uloga je tako povjerena eminentnom, nedavno umirovljenom, riječkom glumcu Zdenku Botiću, koji je rad na ovoj predstavi nazvao jedinstvenim i neobičnim iskustvom. Uz Zdenka Botića, u predstavi glume Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje. Scenografiju potpisuje Igor Vasiljev, Kostimografiju Mario Leko, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.

Povodom pretpremijerne izvedbe „Vincenta“ u četvrtak, 29. siječnja 2015. bit će upriličen okrugli stol o temi autizma i rada s autističnom djecom u atriju HKD-u na Sušaku u 18.00 sati. S ciljem dodatnog aktualiziranja i senzibiliziranja lokalne zajednice za ovu temu, na okruglom stolu će govoriti stručnjaci Centra za autizam Rijeka, a bit će predstavljeni radovi štićenika Centra koji nastaju na njihovim kreativnim radionicama.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže