Povežite se s nama

Vijesti

Primorsko – goranska županija druga po broju poduzetnika i obrta u 2022. godini

Objavljeno

na
Primorsko-goranska županija imala je na kraju 2022. godine na 1.000 stanovnika 43 tvrtke odnosno 35,6 obrta i slobodnih zanimanja. Ukupno je imala 11.487 aktivnih trgovačkih društava te 9.437 obrta i slobodnih zanimanja. U svim kategorijama svrstala se je na drugo mjesto u odnosu na ostale županije, pokazala je analiza portala Župan.hr, napravljena iz podataka DZS-a.

Kako pokazuju posljednji podaci HZZ-a nezaposlenost je u Županiji na kraju prošle godine bila 12,14 posto manja u odnosu na kraj 2021. godine.

Županija je i svojim mjerama lani pomogla poduzetnicima. Sufinanciranjem troškova nabavke opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti poduzetnicima u sektoru malog gospodarstva omogućava se primjenu suvremenijih tehnologija. Odobrava se 80 posto potpore do maksimalnog iznosa od 30 tisuća kuna bez PDV-a po korisniku s najmanje jednim zaposlenim, odnosno 40 tisuća kuna bez PDV-a s više od jednog zaposlenog. Prilikom odabira, mladi poduzetnici, žene poduzetnice te mikro poduzetnici ostvaruju prednost.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se i inovatorima, kreativnim pojedincima za realizaciju ideje, odnosno inovacije, a posebno se financijski stimuliraju mladi inovatori do navršenih 30 godina. Ukupan fond sredstava lani je bio 150 tisuća kuna dok se dodatna sredstva odobravaju mladima za prve tri inovacije koje su na najvišem mjestu na zbirnoj list i to 5.000 kuna za prvo mjesto, drugo 4.000 kuna i treće 3.000 kuna.

U suradnji sa Zakladom za financiranje izrade prototipova FIPRO te Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, s iznosom od 150 tisuća kuna Primorsko-goranska županija podupire i inovatore da realiziraju prototip, odnosno pokrenu vlastitu proizvodnju i predstave svoje ideje na tržištu. Sredstva se odobravaju kao beskamatni zajam uz dio nepovratnih sredstava na način da je 20 do 50 posto bespovratno, a ostatak od 80 do 50 posto zajam u iznosu od 50 do 200 tisuća kuna na rok otplate od tri godine uz jednu godinu počeka. U 2022. godini objavljena su dva javna poziva za komercijalizaciju inovacija.

Za ulaganja u osnovna sredstva s ciljem pokretanja ili modernizacije poslovanja, uvođenje novih tehnologija, razvoja novih proizvoda ili usluga i poticanja zapošljavanja, u suradnji s HBOR-om i poslovnim bankama od 2021. provode se i programi kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Obrtna sredstva“ temeljem kojeg se subvencionira kamata za krajnje korisnike. Fiksna kamatna stopa iznosi 2 posto godišnje pa uz subvenciju Županije od 2 posto u konačnici kamata za korisnike iznosila nula. Omogućava se iznos kredita od 200 do 700 tisuća kuna s rokom povrata do 10 godina s uključenim počekom do godine dana.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže