Povežite se s nama

Vijesti

Radnicima Plodina “prekipjelo”: Dosta je maltretiranja, nismo mi robovi modernog doba

Objavljeno

na
Portalu Fiuman obratila se grupa iznimno nezadovoljnih radnika trgovine Plodine u Malinskoj te su imali želju iznijeti u javnost brojne probleme koje imaju u svom radu. Nakon što apeli nadređenima, pa čak i samoj upravi Plodina, nisu urodili plodom, odlučili su sa svojom pričlom izaći u javnost, a spremno su i na”neke dodatne korake”. Pritom najvjerojatnije misle na štrajk ili istaknutiji javni prosvjed.

Njihovo pismo koje smo zaprimili prenosimo u cijelosti bez obrade:

“Šteta prava bi bila da se mi kao zaposlenici Plodina na predivnom otoku Krku točnije dućan u Malinskoj ne osvrnemo malo na ono što mi proživljavamo na dnevnoj bazi (neki više a neki manje, ovisi koliko ste zapravo dobri sa rukovodstvom marketa, onda sve prolazite glatko). Nakon nekolicine poslanih elektronskih pošti, E-mailova upravi, gdje smo rekli ukoliko se nešto zapravo ne promjeni da idemo u medije, došao je i taj divan dan, gdje očito jedino mediji dolaze u obzir a zapravo promjena ne.

Vjerojatno će se također na neke od nas rukovodstvo dodatno nabrusiti ali to više zaista i nije bitno.

Nama nije do sabotaže firme, dapače, neki od nas rade ovdje dovoljno dugo da smo barem zaslužili imati tretman dostojan čovjeku u 21 vijeku, posao u firmi u kojoj će se poštivati zakon o radu, i da se prema nama netko neće ponašati kao da smo robovi (a vjerujte tako se ponašaju).

Svi mi imamo obitelji, neki imaju i djecu, kredite a i vlastiti život. Zanima nas samo nekoliko odgovora na neka pitanja, pa smo se zato odlučili obratiti vama, javnosti, da nam kažete tko je ovdje zapravo lud?!

Dakle, počevši sa travnjom u naš centar pristigli su u ispomoć tako zvani sezonci, zapravo djelatnici istoimene tvrtke. Ti sezonci tjedno radili su 49 sati, iako je po zakonu o radu određeno 40 sati tjedno. Naravno, da je u poslovnici objašnjeno kako sezonci moraju raditi tako jer (pazite ovo) dobivaju dnevnice a ionako su preplaćeni za svoj rad (izjava regionalnog voditelja poslovnice). Cudno nam je zapravo kako su ostali sezonci u poslovnicama pod vodstvom istog regionalca radili 40 sati tjedno?

I dok su sezonci radili i vise od navedenih prekovremenih sati, bilo je i onih koji su se vodili da rade, u poslovnici je bilo rečeno da su na bolovanju i dobili su povrh svoje plaće dnevnice koje su bile veće smještajcima nego putnicima, (pravi razlog izostanka sa posla: put, vjenčanja, kupanje). Super.

Također nam nije jasno zašto su se neki određeni djelatnici vodili papirnato da su na smještaju, za to isto dobivali dnevnice od po 200kn i dobili novce za odvojeni život a nisu tamo živjeli, već kod recimo rođaka na otoku. Tko je tu s kime dijelio te novce? Izračunajte si malo 200 x dani u mjesecu (svi se dani računaju), pozamašna svota. Malo je suludo razmišljati kako bi neka poslovođa tako olako baratala sa tuđim novcem osim ako od toga nema neke koristi. Hmmm… Ostat će to jedna misterija.

Neki od djelatnika i dan danas rade prekovremene sate, na koje ukoliko se upravu pita nema odgovora na koji način će im se sati vratititi dal u vidu slobodnog dana ili će im se (nedaj Bože, jer bi tvrtka imala “strašan” gubitak) sati platiti.

Znate, nama vam ni nedjelje niti praznici nisu plaćeni 50% kako je to zakonom određeno, vama je plaća uvijek zapravo jednaka, a ukoliko pak ste bolesni i idete na bolovanje skida vam se sva stimulacija do minimalca, pa onda ukoliko imate dovoljno dobrog poslovođu koji je čovjek a ne g****, dogovorite se da vam se piše godišnji odmor kako ne bi slučajno ostali bez te iste stimulacije.

A kada smo kod plaće, znate li da naše kolege u recimo Slavoniji imaju manju plaću u odnosu na Primorsko Goransku županiju, Istarsku županiju, Splitsko Dalmatinsku? Ne znate? Sad znate, oni tamo vjerojatno manje rade od nas ovdje ili njima manje treba za život. Malo jadno zar ne?

Evo da vam kažemo i da smo imali tjedan (1.11.-8.11.) pripreme pred inventuru, svi smo odlazili dva sata kasnije ukoliko smo bili jutarnja smjena, a dolazili dva sata ranije ukoliko smo bili popodnevna smjena a također nismo niti imali slobodne dane u ta dva tjedna. I naravno drugi dan inventure svi smo radili prekovremene od po 7h. Nama je drago da će naše šefice sebi uzeti dva dana slobodno na račun inventure i odmoriti se, možda i provesti dan sa svojim obiteljima, ali što je sa nama ostalima? Ah da, ne spadamo u one o kojima smo pričali gore, nismo ipak očito toliko dobri sa rukovodstvom. Naši sati nama nisu vraćeni, a šefica pojma nema vjerojatno što nam duguje.

Do kraja prosinca navodno bi trebali dobiti svi godišnje odmore, zamislite kažemo dobiti, kao da ih nismo zaslužili svojim radom, a i to je pitanje hoće li se desiti ili će nam se pak pisati kako smo bili na godišnjem a mi radimo u poslovnici. Ne brinite se, naša poslovođa nam je dala cijeli tjedan od 19.12.-25.12. bez slobodnog dana. Evo, ima nekolicina naših kolega koji već recimo drugi tjedan, treći tjedan, pa čak imamo i slučajeve da se i šesti tjedan radilo isključivo popodnevnu smjenu, po zakonu a i po nama to nije smjenski rad?! Ili je?

Naravno da se slučaj prijavio inspekciji rada, anonimno nažalost, i da se i napisalo gdje poslovođa drži sve te rasporede u kojima pišu prekovremeni, jer naravno da u evidenciji radnih sati sve prijavljuje firmi po PS-u. Inspekcija nije izašla na teren kako to inače biva, ali sreća sva pa da svi imamo slike naših rasporeda u mobitelima pa je sve dokazivo pred sudom.

Puno kolega upisalo se u jedan od sindikata na što su im poslovođa i regionalni direktor prijetili otkazom, smjenama sa “viših” pozicija a onima koji su članovi je rečeno kako im se ugovori neće produžiti jer isti sindikat radi protiv firme. Pametne glave znale bi da sindikat radi i za dobrobit firme i radnika jer ukoliko je djelatnik zadovoljan ta ista firma će bolje raditi, ALI ne mi nismo timski igrači i zato nas se treba rješavati kako zapravo mobing koji vrše nad ljudima, očito odobren od strane uprave Plodine d.d. (Jer drugog objašnjenja nema s obzirom da se apsolutno ništa ne mjenja posljednjih nekoliko mjeseci) ne bi izašao van.

Naša poslovođa sav svoj “prljavi posao” odrađuje preko njezine zamjenice kao npr. ukoliko netko traži godišnji odmor sa kojim se ona ne slaže kaže da ga se može dobiti ukoliko se potpise SPORAZUMNI otkaz ugovora o radu ili ako se to ne želi kolega mora ostati raditi, pa vam takve informacije treba ustvari reci njezina zamjenica dok je poslovođa na svom “zasluženom” godišnjem. E sad problem nastaje kada zamjenica ne shvaća kako je i ona zapravo jednako kriva jer šuti o nepravilnostima u poslovnici i također tjera ljude na prekovremeni rad. S obzirom da su smijenili sa pozicije treću voditeljicu koja se jedina zalagala za dobrobit svih nas i upozoravala na nepravilnosti u poslovnici poput vidno nadrogiranih i pijanih djelatnika tokom sezone, došla je na njezino mjesto ona koja jedino sto zna je vuci se po poslovnici zapravo i ne raditi ništa, koja se pak ukoliko joj netko ukaze na to da neće stići sam napraviti nešto sto mu se naredi prijeti kako će zvati zamjenicu poslovođe pa će onda se taj dio odraditi. Još jedan tiranin u nastajanju.

Plodine DOSTA je maltretiranja radnika, točnije vama robova modernog doba koje ne cijenite, ne plaćate i za koje vas apsolutno boli briga dokle god vama sa svake kase kapaju novci na vaše račune. Dosta je bilo mobinga od strane poslovođa, dosta je bilo verbalnog iživljavanja vaših poslovođa i regionalnih voditelja koji svi zajedno nemaju jedan normalan poslovni tečaj završen. Ljudi su vam se počeli udruživati, pa koliko god se vi trudili to spriječiti. Želimo fiksnu plaću dostojnu 21 st., a ne minimalac sa stimulacijom koju ćete nam skidati na bolovanjima, želimo kad smo bolesni ići na bolovanje a godišnji iskoristiti onda kada je vrijeme godišnjeg, plaćene prekovremene sate, želimo raditi bez omalovažavanja i mobinga, bez straha od dolaska na posao. Želimo da naše kolege kojima već godinama skidate stimulaciju zbog tog istog regionalnog voditelja koji misli da se može igrati sa tuđim životima kao i poslovođa Malinske, rade i dolaze na posao i budu plaćeni za svoj rad.

Rekli smo da idemo u medije, a ne sekirajte se ukoliko bude potrebno idemo i dalje.

Sretni i ugodni blagdani svima uz bitnu poruku da niste sami, ima nas još, ali šutiti vise nećemo, naša firma nije pisala zakon o radu”, navodi se u pismu.

Portal Fiuman uputio je upravi Plodina upit za komentarom na ovo pismo te ćemo njihovo reagiranje objaviti odmah po zaprimanju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram