Povežite se s nama

Vijesti

Riječanka Sanja Barić kandidatkinja za Ustavni sud

Objavljeno

na
Predstojnica katedre za Ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Sanja Barić kandidirala se za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske. U srpnju ove godine istječe mandat akademiku Davoru Krapcu, dok je trinaesto mjesto već ranije prazno pa će Hrvatski sabor birati dva kandidata između spomenute Sanje Barić, Mladena Bajića, Želimira Brozovića, Ivane Čalić, Mile Jelavić, Antonije Kovačić, Borisa Kozjaka, Dubravka Ljubića, Šime Savića Anđelka Stanića i Nevenke Šernhorst.

Suce Ustavnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor, na vrijeme od osam godina, iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti. Za suca Ustavnog suda može se izabrati osobu koja je hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci (ili 12 za osobe koje su stekle doktorat iz pravnih znanosti) koja se u toj struci istakla znanstvenim ili stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem.

Rođena Riječanka Sanja Barić u srpnju će navršiti 41 godinu što je čini najmlađom kandidatkinjom za Ustavnog suca. Diplomirala je 1998. godine na riječkom Pravnom fakultetu, godinu dana kasnije magistrirala na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, dok je 2005. na Pravnom fakultetu u Zagrebu obranila doktorsku disertaciju. Na Pravnom fakultetu u Rijeci radi od 1999. godine, a 2007. Postala je predstojnicom katedre za Ustavno pravo. Osim ustavnim pravom bavi se i pravom neprofitnih organizacija te je stalni sudski tumač za engleski jezik. Aktivno govori engleski i talijanski, dok se služi njemačkim i francuskim jezikom, a prava zanimljivost je u tome što dobro govori je Esperanto. Četiri godine obavljala je dužnost ravnateljice Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Sanja Barić iznimna je znanstvenica, priznata u znanstvenim krugovima diljem Europe. Posebno je zapažena njezina uloga u borbi za ravnopravnost spolova. Poznata je također, po svojim argumentiranim kritikama inicijative “U ime obitelji” i referenduma o braku. Mediji je često kontaktiraju kao najrelevantniju stručnjakinju za ustavno pravo pa je tako komentirala referendum o ćirilici i tzv. “Lex Perković” što je izazvalo brojne reakcije neistomišljenika. Javnost ju često percipira kao borca za prava LGBT zajednice.

Izbor sudaca Ustavnog suda je politička odluka zbog činjenica da ih bira Hrvatski sabor, stoga su se brojni mediji počeli baviti špekulacijama. Prema pisanjima brojnih medija najviše izgleda za izbor ima donedavni državni odvjetnik Mladen Bajić za kojim se vuku mnogi repovi, a nezadovoljnici njegovim radom iščekuju reakciju policije i pravosuđa. Među ostalim kandidatima ističu se bivša pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Ivana Čalić, koja je poznata po žustrom dijalogu u sudnici s bivšim predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom. No, bez izgleda nije niti Sanja Barić koja je 2012. izabrana za vanjskog člana Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora. Osim nje, valja istaknuti još jednog kandidata iz Rijeke, Želimira Brozovića poznatog krčkog odvjetnika.

Ako bi Sanja Barić bila izabrana za sutkinju Ustavnog suda bila bi treći profesor s riječkog Pravnog fakulteta u toj instituciji. Prof. dr. sc. Mario Jelušić, doduše iz Zagreba, predavao je Ustavno pravo dok je Barić bila asistentica, a Puljanin prof. dr. sc. Aldo Radolović, dugogodišnji je profesor Građanskog prava. Boje Riječana na Ustavnom sudu već devet godina brani njegov glavni tajnik dr. sc. Teodor Antić inače viši predavač na Upravnom studiju riječkog Pravnog fakulteta.

“Postati sucem Ustavnog suda kruna je karijere svakog pravnika. To je posljednji posao koji obavljaju”, rekao je najpoznatiji hrvatski sudac Ivan Turudić u intervjuu Večernjem listu danom prošloga mjeseca. Sanja Barić je tek na početku svoje pravničke karijere, a već je postigla mnogo toga vrijedno pažnje. Omiljena je među studentima i u svom radnom kolektivu. Osoba je širokih svjetonazora i otvorena uma. Njezina mladost može biti samo njezina prednost. Sanji Barić kruna ne treba, ona dobro poznaje Ustav koji našu državu uređuje kao republiku, a ne monarhiju. Uloga ustavnog suca također neće biti posljednji posao koji će obavljati, već samo nastavak jedne uspješne karijere. Hrvatskoj trebaju mladi i ambiciozni stručnjaci, osobe cijepljene protiv svakog oblika diskriminacije i primitivizma. Hoće li Hrvatski sabor to prepoznati?

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram