Povežite se s nama

Vijesti

Riječka obitelj Ukella ostaje bez jedine nekretnine zbog duga HEP-u starog 20 godina

Objavljeno

na


Dana 20. svibnja 2020. održana je tiskovna konferencija Živog Zida Rijeka, na kojoj su prisustvovali Antonio Dražović (koordinator za VIII. izbornu jedinicu ŽZ), Darko Rakić i g. Ismet Ukella čija obitelj već 8 godina živi bez struje radi duga prema HEP-u. Njihovo priopćenje tim povodom prenosimo u cijelosti:

„Kao što znate, unatrag 3 mjeseca, 10. ožujka ove godine odgođena je javna dražba jedine nekretnine obitelji Ukella iz Rijeke. Podnijeli smo tužbu protiv HEP-a s obzirom kako ova agonija za obitelj Ukella traje već 20 godina (spor se vodi od 2000.).

Zastra za komunalije je 1 godina, a zastara sudskog postupka 10 godina. Drugi ovrhovoditelj u ovom sporu jest Tehgrad d.o.o., a s čijom smo pravnom službom postigli dogovor pa se oni iz ovrhe povlače. Tako jedini ovrhovoditelj ostaje HEP d.o.o., odnosno država. Ovaj smo tjedan kolega Rakić i ja bili na razgovoru u Elektroprimorju te zatražili otpis svih dugovanja prema obitelji Ukella. Svjedoci smo kako HEP broji multimilijunske iznose dobiti, pa oprost duga od 80.000 kuna za obitelj Ukella neće ni na koji način naštetiti poslovanju HEP-a. Želimo da se ovoj obitelji omogući novi početak. Aktivno se borimo za obitelj Ukella već 3 mjeseca, i nemamo namjeru odustati. Apeliramo na HEP ne bi li otpisao sporni dug, a čiju su glavnicu „pojele“ kamate i ogromni troškovi privatnog odvjetničkog društva Vukić. Situacija je tim još gora jer je ovo slučaj gdje de facto država izbacuje svoje građane na ulicu, umjesto da za njih brine, pogotovo za one socijalno ugrožene.  Vlada Andreja Plenkovića najavljivala je zaustavljanje ovrha nad jedinom nekretninom referirajući se na nepoštenu poslovnu praksu banaka, a s druge strane upravo je država ta koja ovršuje i prodaje jedinu nekretninu ove Riječke obitelji“. – rekao je Antonio Dražović na press konferenciji.

Darko Rakić (dipl.ing.) izložio je prijedlog Živog zida o tzv. energetskom (komunalnom) minimumu za koji se Živi Zid godinama zalaže: „Kao što svi znate, ŽŽ je nastao kao pokret protiv deložacija građana iz njihovih domova pri čemu je u velikom broju slučajeva glavni uzrok za deložaciju bila upravo nemogućnost plaćanja računa za komunalne usluge. U skladu s time, ŽŽ se bori za uvođenje energetskog minimuma po uzoru na napredne zemlje EU. Tom mjerom država bi socijalno ugroženim građanima osigurala neophodni minimum od 100-150 kW el. energije mjesečno, kao i minimalnu potrebnu količinu vode. Uvođenjem ove mjere trajno bi se riješili ovakvi problemi te eliminirali uzroci za ogroman broj ovrha i deložacija. Iznos potreban za ovu mjeru je skroman, a djelomično bi se pokrio s eliminacijom višemilijunskih iznosa koje HEP i ostale državne tvrtke svaki mjesec isplaćuju odvjetničkim uredima čiji je glavni posao vođenje ovrha i deložacija nad našim sugrađanima“, riječi su Darka Rakića.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram