Povežite se s nama

Vijesti

Riječke ulice na jedan dan promijenile ime

Objavljeno

na
U noći sa subote na nedjelju, ususret Međunarodnom danu žena, riječke su aktivistice odlučile na specifičan način ukazati na problematiku ženskih prava. Tako je dio riječkih ulica, preciznije njih oko 160,  8. ožujka “preimenovano” u imena istaknutih ženskih ličnosti. Intervenciju su provele riječke udruge PaRiter, SOS telefon- Grad Rijeka i Druga Rijeka te brojne druge aktivistice i aktivisti.

Iako se tokom samog Međunarodnog Dana žena 8. ožujka u medijima vrlo često spominje marginalizacija žena te se ta tema sa pažnjom obrađuje, ipak u ostala 364 dana u godini to je jednostavno zanemarena problematika.

Organizatorice ove akcije istaknule su i objasnile kako je cilj upozoriti na sustavno zanemarivanje žena, koje su odigrale važnu ulogu u bližoj i daljoj povijesti te uvriježeno neprepoznavanje istaknutih ženskih ličnosti u dodjeljivanju imena ulicama, parkovima, trgovima te javnim ustanovama. Imena ulica jedna su od bitnih povijesnih tvorevina, a ime koja te ulice nose dokaz su da se vrlo velik i bitan dio povijesti zanemaruje, a to je dio koji su stvorile žene. Ovom se intervencijom htjelo ukazati upravo na to i na sve junakinje koje su sudjelovale u stvaranju povijesti, kazale su organizatorice akcije.

Ukoliko se u ovom slučaju priklonimo brojkama, na području grada Rijeke postoji 637 ulica, a njih svega 25 (3.9%) nosi imena žena, dok 256 (40.2%) nosi imena muškaraca. No, situacija nije takva samo u Rijeci već je jednaka i u ostalim hrvatskim gradovima. Prema istraživanju iz 2001. godine, kada se iz statistike uklone neosobna imena, dolazimo do omjera od 94.7% naprema 5.2% u korist imena ulica nazvanih prema muškarcima.

Na riječkim pločama i stupovima s nazivima ulicama, makar na jedan dan, svoje mjesto su zasluženo pronašle Marija Jurić Zagorka, Ivana Brlić-Mažuranić, Slava Raškaj, Dora Pejačević, Katarina Zrinska, Milojka Skvaž Mezzorana, Dunja Rihtman Auguštin, Nada Dimić, Rosa Luxemburg, Helen Keller, Wangari Maathai, Indira Ghandi, Emma Goldman i mnoge druge žene iz riječke, hrvatske i svjetske povijesti: znanstvenice, aktivistice, političarke, humanitarke, glumice, pjevačice, književnice, revolucionarke, filozofkinje… Nadalje, imenima nekih ulica, trgova i parkova, poput Trga žena žrtava nasilja nastojalo se ukazani na probleme s kojima se žene svakodnevno suočavaju, a kojima se u javnosti ne pridaje dovoljno pozornosti, niti se ulažu dovoljni napori u njihovom rješavanju.

S obzirom da se intervencija odvijala u noći sa subote na nedjelju, aktivistkinje i aktivisti koji su provodili akciju na riječkim ulicama susreli su se s većim brojem prolaznika, koji su se u to doba zatekli u gradu. Prema riječima organizatora, većina građana u čudu je promatrala ljude koji su stojeći na ljestvama lijepili papire s novim imenima na postojeće ploče ili stupove. Mnogi su znatiželjno ispitivali sudionike akcije o tome o čemu se radi i što se zapravo događa te je većina reakcija bila pozitivna, s jasno izraženom potporom cilju akcije. No, kako se bližilo jutro češće su se javljala nešto neugodnija iskustva, pa su tako neke skupine bile verbalno napadnute. Šovinističke upadice i mizogini komentari pokazali su na kojem smo zapravo stupnju ravnopravnosti te zbog čega su ovakve akcije potrebne današnjem društvu, dodale su organizatorice.

Ovakav tip akcije prvi je put proveden u Rijeci, a svrha je, ponovimo još jednom, potaknuti razmišljanje i osvješćivanje problema još uvijek prisutne zatvorenosti žena u privatnom prostoru te njihovog izostanka iz onog javnog. U akciji preljepljivanja imena ulica sudjelovalo je 40 vrijednih i hrabrih aktivistica, aktivista i onih koji su jednostavno odlučili poduprijeti ovaj vrijedan i nadasve bitan događaj. Akcija je svakako pokazala drugu stranu 8. marta, a to je da nije bit u darivanju cvijeća i da muškarci taj jedan dan u godini ženama iskazuju divljenje i poštovanje, već da ih uvijek ravnopravno vrednuju u svoj njihovoj veličini, snazi, umijeću i sposobnosti. Međunarodni dan žena nije dan slavlja majčinstva i braka, već je on još uvijek dan borbe za ekonomsku, socijalnu i političku jednakost žena.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram