Povežite se s nama

Vijesti

Riječki SOS telefon na raspolaganju žrtvama nasilja

Objavljeno

na

Udruga za pomoć žrtvama nasilja SOS telefon grad Rijeka provela je tijekom 2014. godine niz aktivnosti s ciljem pomoći žrtvama nasilja, ali i edukacije s ciljem prevencije nasilja u društvu. Brojni volonteri, osim što sudjeluju u realizaciji niza projekata, svakog dana od 17 do 20 sati dežuraju na telefonu i daju savjete žrtvama nasilja, ali i svim građanima koji se osjećaju depresivno ili usamljeno.

Kako je kazala predsjednica udruge Tina Kovačić, tijekom 2014. godine na SOS telefon primljeno je 121 poziv, od čega su u 108 slučajeva ili 89 posto pozivatelji bile žene, a u 13 slučajeva ili 11 posto radilo se o muškim pozivateljima. Među razlozima pozivanja i dalje vode partnersko nasilje (psihičko, fizičko, ekonomsko ili seksualno) i obiteljsko nasilje (od strane brata, sestre, od strane djece, unuka), ali se građani javljaju i zbog niza drugih razloga: susjedskog uznemirivanja i zlostavljanja, usamljenosti, depresije, alkoholizma, psihičkih bolesti, problema u ponašanju djece, mobbinga i financijskih problema.

U 2014. godini je, pored telefona, otvorena i e-mail adresa sos.rijeka.pomoc@gmail.com za pomoć žrtvama nasilja, a uz ostvarivanje brojnih suradnji s udrugama i ustanovama, provedena su dva projekta: “Edukacijom do znanja, suradnjom do promjena”, usmjeren na umrežavanje i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva radi ostvarenja utjecaja na pozitivne društvene promjene u području zaštite prava žrtava rodno uvjetovanog nasilja te javno zagovaranje i edukaciju šire javnosti o problematici rodno uvjetovanog nasilja, te projekt “Ovdje živi tolerancija”, pokrenut s ciljem s ciljem osvještavanja građana o važnosti tolerancije i nenasilja.

U 2015. godini udruga nastavlja s radom Savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji, putem kojeg je u drugom dijelu 2014. godine pomoć zatražilo 46 građana u Rijeci,
Vrbovskom, Senju i Crikvenici, od čega 31 žena i 15 muškaraca. Također, nastavit će se rad na projektima ASAP (Aktivni i sigurni ambasadori promjene) i Work is the key. U potonjem projektu, čiji je cilj stvaranje preduvjeta za ekonomsku nezavisnost i deinstitucionalizaciju 60 žena žrtava nasilja u Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji kao model zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena, kao jedan od partnera sudjeluje i Grad Rijeka.

Udruga SOS telefon grad Rijeka njeguje volonterstvo te trenutno surađuje s 36 volontera, koji su tijekom 2014. godine odradili preko tisuću volonteskih sati. Dvije od njih, Marta Grahovac i Mirjana Jurišić u sklopu natječaja za volontera godine, kojeg udruga Smart dodjeljuje u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, dobile priznanje za volonterski doprinos.

Osim što sudjeluju u realizaciji brojnih projekata i programa, educirani volonteri svakodnevno od 17 do 20 sati dežuraju na liniji pomoći na tel. 051/211-888.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram