Povežite se s nama

Vijesti

Riječki studenti pozvani da se besplatno cijepe protiv HPV-a

Objavljeno

na
Studenticama i studentima Sveučilišta u Rijeci ovog tjedna javno je, putem konferencije za medije, na sveučilišnom Kampusu, upućen poziv da se cijepe protiv HPV-a (humanog papilomavirusa). Tu mogućnost pružit će im besplatno u srijedu, 14. prosinca 2022. u Studentskoj ambulanti na Kampusu i u vlastitim prostorijama u Krešimirovoj ulici Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.

Sveučilište u Rijeci javno i otvoreno uvijek podržava postupke cijepljenja, kao ključan postupak u prevenciji i zaštiti osobnog i javnog zdravlja. Tijekom pandemije koronavirusa konstantno smo za naše studente i djelatnike organizirali testiranja i cijepljenja. Oko cijepljenja ne treba dvojiti; ono je jedno od najvećih znanstvenih postignuće medicine i iako je Sveučilište otvoreno raznim perspektivama, želimo poručiti da znanost nema alternativu! Nedavno smo također organizirali seriju cijepljenja za djelatnike i studente protiv gripe, pneumokoka i covida, dakle potičemo na cijepljenje općenito. Danas posebno želimo naglasiti važnost cijepljenja protiv HPV-a, jer studentice i studenti time mogu zaštiti vlastito zdravlje i prevenirati različita oboljenja pa i karcinom, ali i doprinijeti boljem javnozdravstvenom stanju, rekla je uvodno rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc. dr. sc. Željko Linšak istaknuo je: Nastavni zavod i Sveučilište u Rijeci imaju dobru suradnju i Zavod je i nastavna baza riječkog Medicinskog fakulteta i Sveučilišta. Na Kampusu već neko vrijeme postoji tim za školsku, odnosno studentsku medicinu, a sada šaljemo i epidemiologe, jer želimo riječkim studentima pružiti što bolju zdravstvenu zaštitu i prevenciju od bolesti.

Već nekoliko godina cijepljenje protiv HPV-a dostupno je već u 8. razredu osnovne škole, no tada je potreban roditeljski pristanak i nažalost do sada imamo premali odziv. Pozivamo stoga studentice i studente da iskoriste ovu priliku i besplatno se cijepe protiv HPV-a, naglasila je prim. Nataša Dragaš Zubalj, dr. med.

Dr. sc. Marijana Turčić, koja vodi Studentsku ambulantu na Kampusu istaknula je kako se radi o vrlo kvalitetnom cijepivu, koje je 9-valentno, dakle štiti od 9 čestih tipova HPV-a.

Lana Par, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci zaključno je rekla da kao studentica biotehnologije ne može dovoljno istaći važnost cijepljenja, kao najvećeg postignuća imunologije, zahvalila Sveučilištu i Zavodu na brizi za javno i studentsko zdravlje te još jednom pozvala studentice i studente da pristupe cijepljenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže