Povežite se s nama

Mozaik

Rijeka kreće s izradom 15 kućica za mačke lutalice, otkiveno gdje će se postaviti

Objavljeno

na

IlustracijaNa sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke održanoj 14. prosinca 2021. godine usvojen je Proračun Grada Rijeke za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu.
Uz proračun je usvojeno i više amandmana koji su postali sastavni dio proračuna. Jedan od prihvaćenih amandmana je i amandman vijećnika Akcije mladih u Gradskom vijeću Grada Rijeke i vijećnika Unije Kvarnera u Gradskom vijeću Grada Rijeke kojim je prihvaćen iznos od 20.000,00 kn za financiranje projekta izrade kućica za ulične tzv. slobodno živuće mačke.

Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb je za realizaciju navedenog projekta zatražio suradnju Doma mladih Rijeka, ustanovu koja je proračunski korisnik Grada Rijeke i čija je osnovna djelatnost organizacija slobodnog vremena djece i mladih. Ustanova je osnovana 1977. godine s ciljem da djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kroz različite aktivnosti razvijaju svoje potencijale, istražuju svoje interese, razvijaju kreativnost i stvaralačku energiju, te usvajaju nova znanja na zanimljiv način. Nakon održanog sastanka s predstavnicima Ustanove, dogovorena je suradnja na navedenom projektu.

U sklopu redovnih radionica, te radionica „Proljeća i ljeta u Domu mladih“, polaznici – djeca u dobi od 9 do 13 godina bi, pod vodstvom voditeljice modelarske radionice, izrađivali kućice za mačke. U planu je izrada 15 kućica koje bi bile kvalitetno napravljene, kako bi mačkama pružile zaštitu od atmosferskih neprilika, te živopisno obojane kako bi uljepšale kvartovski okoliš.

Ciljevi navedenog projekta bili bi naučiti djecu obradi drva, razvijati kod djece i odraslih empatiju prema životinjama, potaknuti kod građana brigu o slobodno živućim mačkama, te stvoriti punktove kraj kojih će građani sami voditi brigu o slobodno živućim mačkama.

Odjel gradske uprave za komunalni sustav, Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti predložila je lokacije za postavu kućica i to:

Kućice za slobodno živuće mačke postavit će se na sljedećim lokacijama: – Boćarski klub Pećine, Šetalište XIII.divizije 74 (park iznad kluba),
– Šetalište Joakima Rakovca (u šumarku ispod ceste, preko puta stuba kojima se penje u Perivoj Gospe Trsatske),
– Trsat (šumarak preko puta ovalnog parkića što se nalazi ispred Osnovne škole Trsat i Ljekarne Trsat)
– Stari grad (zelena oaza ispred crkvenih zidina kod Kosog tornja u Starom gradu),
– Krešimirova ulica (ulaz željezničke pruge u Luku Rijeka na Žabici),
– Zamet (neposredna blizina vrtića, škole i ambulante),
– Ratka Petrovića (šumica iznad okretišta),
– Ive Lole Ribara (površina iznad bivšeg okretišta),
– Bivio (zelena površina iznad okretišta autobusa),
– Drenova (zelena površina kod okretišta autobusa),
– Bogomira Ćikovića Marčeva (zelena površina ispod igrališta),
– Srdoči (zelena površina ispod OŠ – prema igralištu),
– Podvežica (okretište autobusa),
– Krimeja (zelena površina ispod Ulice Martina Kontuša),
– Vežica (zelena površina u Ulici Franje Belulovića).

Troškovi projekta za izradu 15 kućica procjenjuju se na 25.000,00 kn od čega bi 20.000,00 kn osigurao Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb za pokriće troškova materijala, a 5.000,00 kn Dom mladih za udio u plaći voditelja radionica.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram