Povežite se s nama

Na jučerašnjoj saborskoj sjednici nastavila se rasprava o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Da ne bi sve prošlo u “kazališnoj” atmosferi pobrinula se saborska zastupnica Sandra Krpan.

Riječka SDP-ovka pohvalila je rad pravobraniteljice i pritom istaknula: “Žene u Hrvatskoj u daleko su neravnopravnijem položaju u odnosu na muškarce. To nije ništa novo. U Hrvatskoj je patrijarhalno društvo. U Saboru nas ima 15 posto, a nedostaje još 35 posto da bismo bili ravnopravni. Sigurna sam da nijedan moj kolega ne bi htio biti zastupnica. U školama građanski i zdravstveni odgoj moraju postati obvezni predmeti kako se ne bismo crvenjeli zbog homofobnih stavova mladih ljudi.”

Iako se prvi za repliku javio MOST-ov Ivan Bulj koji je zastupnici Krpan spočitnuo da upravo SDP nije ispunio žensku kvotu prilikom slaganja lista za parlamentarne izbore, pravu buru je izazvalo pitanje notornog Ladislava Ilčića. “Založili ste se da zdravstveni i građanski odgoj postanu obavezni predmeti, biste li povećali satnicu ili ukinuli druge predmete”, pomalo benigno je upitao ovaj kontroverzni klerikalac.

Riječanka je vrlo oštro odgovorila: “Ja bih to jednostavno riješila tako što bih vjeronauk isključila iz škola. Hrvatska je sekularna država, vjeronauk treba vratiti u crkve. Smatram da u 21. stoljeću hrvatski učenici imaju pravo na sve informacije koje se tiču njihova zdravlja.” Svojim je odgovorom Krpan izgovorila ono što mnogi njezini sugrađani misle. 

Podsjetimo, vjeronauk kao izborni predmet u školama reguliran je međunarodnim Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske koji je po pravnoj snazi iznad zakona.