Povežite se s namaSDP-ova saborska zastupnica Sandra Krpan političarka je s dugogodišnjim stažem u Gradskom vijeću Grada Rijeke. Njezin je politički uspon započeo ulaskom u saborske klupe početkom 2016. godine. Za razliku od mnogih zastupnika koji su svoju plaću “zaradili” sjedenjem u udobnoj fotelji, Sandra Krpan istaknula se žestokim raspravama sa zastupnikom MOST-a Mirom Buljem i posebno kontroverznim HRAST-ovcem Ladislavom Ilčićem. Na njegovo pitanje o uvođenju zdravstvenog i građanskog odgoja u školama i kako bi riješila prenatrpanost satnice, Krpan je odgovorila: “Ja bih to jednostavno riješila tako što bih vjeronauk isključila iz škola. Hrvatska je sekularna država, vjeronauk treba vratiti u crkve. Smatram da u 21. stoljeću hrvatski učenici imaju pravo na sve informacije koje se tiču njihova zdravlja.” Oštrim odgovorom podigla je na noge hrvatsku javnost. S ovom profesoricom hrvatskog jezika i književnosti, popularnom ravnateljicom Osnovne škole Milan Brozović u Kastvu i, prema vlastitim riječima, vatrenom feministicom vodili smo vrlo zanimljiv razgovor u opuštenoj atmosferi. 

Jeste li razočarani što se na listi Narodne koalicije za osmu izbornu jedinicu nalazite na njezinu začelju? Tek jedanaesto mjesto…

Ne, meni je čast što se nalazim na listi Narodne koalicije. Posebno mi je drago što se sa mnom na listi u 8. izbornoj jedinici nalazi čak osam žena. Mi smo lista koja ima najviše zastupljenih žena.

O tome ćemo nešto kasnije. Kakve rezultate izbora očekujete, koliko će Vaša lista osvojiti mandata u 8. izbornoj jedinici?
Sigurna sam da će Narodna koalicija sa svojim partnerima biti pobjednik ovih izbora. U 8. izbornoj jedinici očekujem osam mandata.

Prilično ste optimistični. Nadate li se da ćete u sljedećem razdoblju biti saborska zastupnica?

Vjerujem da ćemo, kao što sam već rekla, pobijediti na ovim izborima. Voljela bih nastaviti raditi kao saborska zastupnica jer politiku vidim kao svoj poziv.

To znači da ako želite obnašati dužnost saborske zastupnice, netko od Vaših kolega bi trebao odustati od mandata ili ući u izvršnu vlast ili da ćete osvojiti čak 11 mandata…

Ne, mislim da ćemo osvojiti osam mandata, ali ja sam i do sada bila zamjenik stranačkog kolege Dina Manestra koji je predsjednik uprave Jadran hotela, gdje se radi o funkciji koja je nespojiva s funkcijom saborskog zastupnika.

Da se u Vašem slučaju radi o sukobu interesa, da morate birati između sadašnjeg posla ravnateljice OŠ Milan Brozović u Kastvu i mjesta saborske zastupnice, što biste odlučili?

Kada sam u saborske klupe ušla kao zamjena za kolegu Manestra, obratila sam se Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa kako bi utvrdili jesam li kao ravnateljica osnovne škole u sukobu interesa. U mom slučaju, tu nije bilo sukoba interesa. No, kada bi se našla u situaciji kao gospodin Manestar, odabrala bih politiku jer smatram da sa svojim iskustvom i rezultatima koje postižem na svom poslu mogu mnogo toga učiniti za dobrobit društva.

Vidite li se možda u izvršnoj vlasti?
Vjerujem da će Narodna koalicija zadobiti povjerenje građana, formirati Vladu u kojoj će biti sposobni i pošteni ljudi. Ono na što sam sada koncentrirana je izborna kampanja i moja je želja da naša lista postigne što bolji rezultat.

Zašto bi građani Rijeke trebali preferencijalno zaokružiti baš Vas na listi narodne koalicije?

Vodi me u životu iskrena želja da pomognem ljudima što vjerujem da je vidljivo iz moga rada kao ravnateljice Osnovne škome ‘Milan Brozović’ u Kastvu. Politika može otvarati puteve i ja vjerujem da se politikom može činiti dobro. Nemam problema reći istinu, pa i onda kada je mnogi ne žele čuti. Ne znam radi li se tu o hrabrosti o kojoj mnogi govore nakon mojih istupa u Saboru, ali iskreno vjerujem u slobodu govora i da su upravo otvorene javne raprave moćno oružje kojima možemo postići jednakost, ravnopravnost i solidarnost u našem društvu.

 Je li sastavljanje liste za 8. izbornu jedinicu svojevrsni nastavak sukoba u SDP-u?

Ne, sve naše liste su jednoglasno usvojene na Glavnom odboru stranke. Kao što sam već rekla, ja sam izrazito ponosna što sam jedna od 14 kandidata. Da svakom SDP-ovcu date mogućnost da sastavlja listu sastavio bi ju drugačije.

Javnost Vas je percipirala kao aktivnu saborsku zastupnicu za razliku od mnogih Vaših kolega koje se nalaze na mjestima ispred Vas. Kako to komentirate?
Kao što sam već rekla ja sam izrazito zainteresirana za politiku, ali ne bih rekla da je rad saborskih zastupnika samo rad u sabornici. Kolege prisustvuju i brojnim sjednicama odbora , rade na terenu u svojim izbornim jedinicama, a recimo da sam ja izrazito motivirana jer je politika moja ljubav. Meni je u saboru bilo vrlo zanimljivo, ulazak u rasprave s kolegama je nešto što ja volim, a kada nešto volite onda ste predani tome svim svojim srcem. Zanimljivo je što je moja prijateljica Violeta kad me gledala na televiziji rekla „Sandra ti si se ušatorila u saboru“, aludirajući na moj boravak u sabornici od jutra do mraka.

 Na Vašoj listi nalazi se čak 8 žena, jeste li ponosni na taj podatak?

Jesam, jako sam ponosna što se na našoj listi nalazi osam žena. Doista držim vrlo neprihvatljivim što je u prošlom sazivu Hrvatskog sabora bilo 20% žena, a 80% muškaraca. Ono što me smeta jest što kada se govori o zastupljenosti žena na listama onda muškarci uvijek ističu argument kvalitete pa se uvijek dogodi da ima 80% kvalitetnih muškaraca, a da nas žena ima samo 20%, što nije točno. Smatram da to treba urediti zakonom i da zastupljenost spolova mora biti 50-50. Mi smo još uvijek patrijarhalno društvo i apsolutno sam za poštivanje spolova po principu jedan muškarac, jedna žena.

Mislite li da je to odredba o obveznih 40 % žena diskriminirajuća prema muškarcima?
Ne mislim da je diskriminirajuće, mislim da je jako važno da se žene izbore za bolji položaj u društvu i veće plaće. Općenito žene imaju manje plaće nego muškarci, primjerice žene imaju male plaće u trgovačkim centrima i za šivaćim strojevima…Da muškarci sjede za blagajnama u trgovačkim centrima sigurno ne bi radili za 2000 do 3000 kuna. U to sam uvjerena, izborili bi se za veće plaće.

krpan-v

Iako SDP poštuje kvotu od 40 % žena na listama, one su najčešće na posljednjim mjestima na svim listama. Ne samo Narodne koalicije. Kako to komentirate?

Nekako mi se čini da je to sudbina svih žena u svim političkim strankama. Rekla bih da je SDP po tom pitanju učinio iskorak i ne bih se složila da nema kvalitetnih žena, nego je pritisak muškaraca jači, a to se treba promijeniti.

Jeste li vi feministica?
Jesam, radikalna i to po pitanju ženskih kvota (smijeh).

Došli smo do informacije da je OŠ Milan Brozović Kastav škola s najvišim prosjekom ocjena učenika. Što kažete na taj podatak?
Doista sam ponosna na rad svojih kolega. Zadnjih nekoliko godina osvajamo prva mjesta u državi iz Njemačkog jezika, Matematike, Debate, prvi smo u državi u natjecanju iz košarke… Doista vjerujem da je to odraz našeg rada i ulaganja u kvalitetu nastave. Ponosni smo što puno djece koja ne pripadaju našem upisnom području žele pohađati našu školu, a najviše me veseli i raduje što su naša djeca vrlo uspješna i kad krenu u srednju školu. Nemaju svi priliku biti izvrsni i prolaziti s pet, ali u našoj školi svi mogu naučiti kako biti dobriljudi, prvenstveno zahvaljujući učiteljima koji su im posvećeni. Naša je posebnost što školu pohađa 786 učenika, a ostvarujemo tako izvrsne rezultate. Razlog toga je i što na raspolaganju imamo tim stručnjaka (socijalnog pedagoga, pedagoga, psihologa i logopeda) koji u svakom trenutku mogu pomoći djetetu kada se ono nađe u određenoj teškoći. Upravo smo završili veliki projekt adaptacije i dogradnje Škole kojim smo dobili pet novih učionica, čime smo izbjegli rad u tri smjene. Prošle godine smo otvorili glazbeni odjel što je jedan novi sadržaj koji podiže kvalitetu same škole. Mi ćemo sada s nadograđenim dijelom komotnije raditi u dvije smjene.

Smiju li učenici Vaše škole pohađati nastavu vjeronauka? Niste ga još izbacili iz programa?

Hahahaha…Svi naši učenici mogu slobodno pohađati nastavu vjeronauka. Neovisno o religiji kojoj pripadaju.

Kakav je Vaš angažman u lokalnoj zajednici?

Ono što želim istaknuti u ovom intervjuu je gradonačelnik grada Kastva Ivica Lukanović koji daje snažnu potporu školi. To je čovjek koji ima viziju i kada mu dođete s prijedlogom on vam da odriješite ruke. Socijalnog pedagoga i logopeda financira upravo grad Kastav. Imamo izvrsnu suradnju i trudim se školu što više uključiti u kastavski društveni život.

Vaša škola vrlo je uspješna, no to nije slučaj i s drugim školama. U kakvom je po Vama stanju hrvatsko školstvo?

Naš obrazovni sustav treba modernizirati da bi naša djeca bila spremna za nove izazove i novo doba. Ima puno nepotrebnih činjenica koje oni uče i koje treba maknuti iz programa. Programi zahtijevaju reorganizaciju i upravo to je kurikularna reforma željela napraviti i napravit će kada Narodna koalicija osvoji izbore. Nisu ni svi uvjeti rada isti, mi imamo izvrsne uvjete za rad, a ako imate dobre uvjete za rad onda su i rezultati takvi. Ono što bih željela je da cijela Hrvatska ima uvjete za rad kakve ima škola Milan Brozović Kastav. Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija prednjače u programima građanskog odgoja, ljudskih prava, darovitosti i puno se ulaže u ta područja. Imamo divnu zemlju, resurse ali mislim da je i tehnologija nešto što trebamo razvijati.

Kakav je Vaš stav o kurikularnoj reformi?

Nažalost kurikularna reforma je zaustavljena. Pedeset tisuća ljudi tog lipanjskog dana na Trgu Bana Jelačića i u ostalim gradovima nije čekalo ni tramvaj ni autobus nego je vrlo jasno pokazalo što misli o kurikularnoj reformi. Znala sam se zapitati nije li to što Ministar Šustar radi klerikalna, a ne kurikularna reforma i doista vjerujem da kad nam građani daju podršku da će se to promijeniti. Ono što je SDP sa svojim koalicijskim partnerima imao snage učiniti je: ne miješati se u obrazovnu reformu već ju prepustiti stručnjacima, da stručnjaci koji rade u školama i na fakultetima kažu što misle kako bi trebala izgledati školstvo i to se poštivalo.

Hoće li se kurikularna reforma nastaviti ako Narodna koalicija osvoji izbore?
Kurikularna reforma će se zasigurno nastaviti i ne bih se nikako složila s izjavom gospodina Plenkovića da ona nije prekinuta. Ona je vrlo naprasno prekinuta i kada je predstavljen program vlade Tihomira Oreškovića u njihovom programu je bilo ‘trenutno zaustaviti kurikularnu reformu’.

Da Vas pozovu biste li sudjelovali u radu na kurikularnoj reformi?
Ne bih jer se želim baviti drugim stvarima u svom profesionalnom životu.

Je li Željko Jovanović novi ministar znanosti, obrazovanja i športa?

Smatram da je kolega Jovanović bio dobar ministar obrazovanja, uveo je neke stvari koje su olakšale obrazovni sustav, primjerice e-dnevnik, elektronski upis u srednje škole i na fakultete. Mislim da mu treba dati priznanje što je imao hrabrosti uvesti zdravstveni odgoj u škole. Mislim da se nekada radilo o krivoj interpretaciji u medijima, ali ne vidim ništa loše što je napravljeno za vrijeme ministra Jovanovića, dapače.

Kako komentirate mandat Predraga Šustara?
Predrag Šustar će sigurno ostati zapamćen kao čovjek koji je zaustavio kurikularnu reformu u Hrvatskoj i ono što možemo vidjeti je da su i drugi građani to prepoznali prosvjedima u lipnju. Doista mislim da su građani tada na trgovima diljem Republike Hrvatske dali otkaz vladi Tihomira Oreškovića.