Povežite se s nama
Još je jedan od strateški pozicioniranih, no sadržajno marginaliziranih riječkih gradskih trgova sinoć prodisao punim plućima.

Naime, pod okriljem Student Day Festivala, u sklopu Culture week-a, trg Matije Vlačića Flaciusa, široj javnosti poznatiji kao “terasni prostor” Samovar bara,  u staroj gradskoj jezgri, probudio se neočekivano i glasno. I to u srijedu navečer, 18. svibnja.

Koncept ovogodišnjeg događaja je “Open air gallery” i kao takav profunkcionirao je u punom smislu tog pojma – kroz dvije izložbe studenata APURI – izložbom skulptura pod voditeljstvom umjetnice Darije Žmak, te izložbom likovnih radova studenata, zatim izlagačkim dijelom u kojem su se imali prilike predstaviti brojni talentirani rukotvorci, a sve to bilo je začinjeno svirkom benda “Marinada” koji se pokazao kao izvrstan odabir soundtracka ovakvoj vrsti događanja.

Detaljnije o samom događaju popričali smo s Barbarom Babačić, kulturologinjom koja je vodstvo Culture Week-a, kreativno kulturne sadržajnice Student Day Festivala, preuzela prošle godine. Njen koncept stvaranja ovih događanja temelji se na nekima od osnovnih problematika mladih ljudi -studenata – biti vidljiv, biti aktivan, biti uključen u “disanje grada”, a sve to kroz ideju revitalizacije marginaliziranih riječkih toposa. Vodeći se tom idejom, lani je okupila riječke likovnjake koji su autorskim radovima oslikali Križanićevu ulicu, gdje je i bio epicentar “oživljavanja” odabranog gradskog prostora. Ove godine, na trgu koji se nalazi tek nekoliko metara od gradske žile kucavice, nastavljen je isti koncept. Tako su za vizualni dio revitalizacije trga priliku dobili studenti APURI, koji su aplicirali svojim viđenjem rješenja obnove zadanog gradskog pročelja, a kao najbolje idejno rješenje, odabrano je ono studentice 3. godine Anite Kos. U samu realizaciju također su bili uključeni studenti likovnjaci, pod vodstvom Radovana Kunića, te započeti mural (rad je “work in progress”) do svog finala ostaje u njihovim rukama.

Barbara Babačić zahvalila je svima koji su omogućili održavanje ovog događaja, bilo svojim sudjelovanjem ili svojim prisutstvom na istom. Između ostalih, istaknula je Sveučilište u Rijeci, RIKUP, Luciju Bagić, Edu Rumoru i Grad Rijeku, te pozvala građane da se pridruže i  budućim programima koji nas očekuju tokom sljedećih dana.

Jučerašnji se događaj kroz ovaj koncept još jednom potvrdio kao izvrstan katalizator sinergije kreativnosti i građana, koja uvijek rezultira pozitivnim utiscima i sveopćom, uvijek željenom, dobrom “vibracijom”. No to je bio samo uvodni dio u Culture week SDF-a, koji traje do 26.svibnja i nudi još pregršt događanja. Svi zainteresirani za ovogodišnje nadolazeće programe Student Day Festivala potrebne informacije mogu pronaći na službenim i facebook stranicama Student Day Festivala i facebook stranici Culture Week-a.