Povežite se s nama

Mozaik

Sjećate se mozaika Ede Murtića u pošti na Korzu? Uskoro će ponovno biti dostupan javnosti

Objavljeno

na

Mozak u pošti na KorzuHrvatska pošta sredinom 2015. godine prodala je skupocjenu zgradu na Korzu te je u njoj kasnije otvorena velika trgovina Zare. Od tada javnosti više nije dostupan mozaik Ede Murtića, ali to bi se uskoro ipak trebalo promijeniti.

Vijećnica Maša Magzan uputila je pisanim putem vijećničko pitanje gradonačelniku upravo na tu temu.

“Što se događa s planom postava mozaika Ede Murtića demontiranog iz bivšeg poslovnog prostora Hrvatske pošte na Korzu?

Naime, mozaik je trenutno pohranjen u depou MMSU u Art kvartu i najavljeno je da će biti postavljen i prezentiran na adekvatan način i dostupan javnosti. S obzirom da konačnu riječ o rješenju prezentacije mozaika daje struka, odnosno konzervatorski odjel u Rijeci, a Grad

Rijeka za potencijalno rješenje smještaja mozaika predlaže Art kvart, zanima me koje je konačno rješenje i kada i gdje će se pristupiti postavljanju mozaika?”, navodi se u pitanju.

Evo što joj je odgovorio Marko Filipović:

“Zidni mozaik, autora Ede Murtića, koji je namjenski izrađen 1969. godine za zidove interijera prizemlja nekadašnje glavne pošte na adresi Korzo 13, vlasništvo je tvrtke Tim-nekretnine d.o.o.. Navedena tvrtka odlučila je mozaik ukloniti sa zidova interijera zgrade tijekom renoviranja ove zgrade te ga je 2017. godine Ugovorom predala Muzeju moderne i suvremene umjetnosti na trajnu pohranu. Grad Rijeka, supotpisnik navedenog Ugovora, obvezao se podmiriti troškove postavljanja umjetnine.

Nadalje, Grad Rijeka je s vlasnikom nekretnine i zakonskim nasljednicima te nositeljima autorskih prava, sklopio Sporazum o postavi mozaika Ede Murtića iz zgrade bivše pošte u Rijeci u javnom prostoru današnjeg Art kvarta. Sporazumom je određena lokacija i uvjeti postava umjetnine u javnom prostoru budućeg parka Rikard Benčić, na poziciji jugozapadno od T-zgrade u kojoj je u prosincu počela s radom Gradska knjižnica Rijeka. Projekt samog postava umjetnine izradit će se uz sudjelovanje i suglasnost nositelja autorskih prava, prema pravilima restauratorske struke. Za sada su, u okviru uređenja javnih površina bivšeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić, na navedenoj lokaciji, obavljeni pripremni radovi.”

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže