Povežite se s nama

Mozaik

Studenti preuzeli ključeve grada: Počeo je 10. Student Day Festival

Objavljeno

naStudenti su preuzeli ključeve Grada Rijeke! Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel predao je ključeve Grada zamjeniku predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Marku Mesariću, čime je i službeno započeo jubilarni, 10. Student Day Festival. 

– Jako smo ponosni na naše studente. Student Day Festival je manifestacija koja već desetu godinu zaredom raste i postala je pravi studentski i sveučilišni brend na nacionalnoj, ali i na regionalnoj razini. Nema takvog studentskog zbora niti studentske organizacije koja ovako velikim događanjem obilježava svoje dane. Uz besplatan koncert koji u dva dana okuplja nevjerojatan broj studenata, građana Rijeke i posjetitelje iz čitave regije, tu je i niz događanja u tjednu koji je pred nama – sportskih aktivnosti, kulturnih programa, predstavljanja udruga i drugih zanimljivih aktivnosti, kazala je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija, dodavši da se SDF ove godine preklopio s Danima Sveučilišta zbog čega u dva tjedna ima velik broj vrlo interesantnih događanja.

Tijekom Student Day Festivala koji do 18. svibnja donosi dvadesetak događanja na Kampusu, Export Delti i drugim lokacijama u gradu očekuje se oko 40 tisuća posjetitelja.

– Veseli me ova predaja ključeva studentima jer Rijeka je studentski grad, ovdje studiraju ljudi iz čitave Hrvatske i inozemstva, a još više ih dolazi u grad upravo zbog Student Day Festivala. Znam da će mnogi studenti dočekati svoje kolege iz drugih županija, a moram i sama preko vikenda iseliti jer i u moj stan stižu studenti. Sigurna sam da će se zabaviti svi koji su mladi i koji se osjećaju mladima, kazala je zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, istaknuvši kako je SDF značajno događanje koje Županija podržava od početaka. 

– Danas je nemoguće govoriti o razvoju grada ako ne govorimo o razvoju Sveučilišta, a ta činjenica da je Rijeka sveučilišni grad je za nas izuzetno značajna, kako zbog toga što kvalitetno Sveučilište omogućuje građanima Rijeke dobro obrazovanje, tako i zbog toga što svojom atraktivnošću privlači studente iz cijele zemlje, ali i inozemstva. Kada uspoređujem ovo vrijeme s onime kada sam ja studirao, neusporediva je razina mogućnosti ne samo u ovom dijelu društvenih događanja poput Student Day Festivala, već i kvaliteti studentskog standarda u svakom segmentu – od smještaja, prehrane i svih ostalih dijelova. Ova predaja ključeva grada kao simbolički čin najbolje dokazuje koliko cijenimo studente i sve ovo što radite, ali i s druge strane koliko vjerujemo u to, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel predajući ključeve grada zamjeniku predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Marku Mesariću. 

Mesarić je kazao kako je program SDF-a počeo danas oslikavanjem murala na Kampusu, a nastavit će se brojnim zanimljivim aktivnostima do kraja tjedna. Sutra, u utorak, 14. svibnja s početkom u 20 sati u kafiću Tor u Slovenskom domu KPD Bazovica kreće SDF SciCafe organiziran u suradnji s projektom KosaRI, a govorit će se o psihološkom utjecaju bolesti na djecu kao i o važnosti senzibilizacije o problemima oboljelih. Istog dana, u isto vrijeme, u Public pubu održat će se Kviz opće kulture, a od 22 sata SDF-u će biti posvećen popularni Đir Starim gradom. Srijeda donosi brojna događanja na Kampusu – od 15 sati počinje Dan studentskih medija u sklopu kojih će se predstaviti Radio Sova i portal Kišobran, a za zabavu će se pobrinuti Sovini glazbeni urednici te duo CONS Acoustic. U 19 sati održat će se Internacionalna večer u suradnji s ESN-om, u sklopu kojeg će studenti iz Erasmus programa održati radionicu učenja osnovnih pojmova stranog jezika te degustaciju hrane vezane uz državu gdje se taj jezik koristi. 

– Ove godine nastavljamo s humanitarnim događanjima, u sklopu kojih u srijedu od 20 sati na Građevinskom fakultetu gostuju dvojica vrhunskih komičara, Vlatko Štampar i Aleks Curać Šarić, koji će nasmijati posjetitelje za dobru svrhu – sav prihod od ulaznica koje se prodaju po 40 kuna namijenjen je projektu KosaRi studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci čiji je cilj prikupljanje kose i izrada perika za djecu oboljelih od autoimunih i onkoloških bolesti. Još jedan humanitarni događaj održat će se u četvrtak s početkom u 21 sat – noćna utrka „Zasvijetli za druge“ u organizaciji udruge eSTUDENT posebna je ne samo zato što će ritam za trkače davati DJ, već i po svojem humanitarnom aspektu – sav prihod od svjetlećih narukvica za koje će svaki sudionik izdvojiti iznos sukladno njegovim mogućnostima bit će namijenjen projektu KosaRi, rekao je Mesarić.

Istog dana održat će se i studentski „escape room“ EscapeKampus na kojem će studenti pokazati svoja praktična znanja rješavanjem zagonetki, kao i filmska večer na kojoj se prikazuje film „Voleći Vincenta“. Petak će na Kampusu biti dan ispunjen aktivnostima, a svi zainteresirani imat će priliku upoznati studentske udruge, poslušati izvrsne riječke demo bendove, razgledati sajam rukotvorina i zabaviti se uz sportska natjecanja. Sportske aktivnosti i predstavljanje udruga nastavljaju se i u subotu, od 13 do 18 sati, a istog dana održat će se radionica izrade prirodne kozmetike u organizaciji članova projekta NatuRis. 

U petak i subotu održavaju se i koncertni programi SDF-a, a kako je najavio Alen Tibljaš uime organizatora, zbog vremenskih uvjeta obje pozornice – „main floor“ i KBS Warehouse floor bit će unutar objekta na Delti.

– Uz dosadašnju halu gdje se održavao program elektronike, a koji će i ove godine biti na istom mjestu, u dogovoru s Lučkom upravom odlučili smo glavnu pozornicu staviti u sjevernu, veću halu na kojoj će biti glavni izvođači. Ove godine, za 10. izdanje Student Day Festivala odlučili smo dovesti jedno stvarno posebno ime, to je Rudimental koji spada trenutačno u najveće svjetske koncertne atrakcije i dosad najveći izvođači koji su došli na SDF. Uz njih, u petak će nastupiti The Beat Fleet, Krešo Bengalka, a u subotu su nositelji večeri naš Damir Urban, Edo Maajka i Vatra, a pridružit će im se još niz kvalitetnih izvođača. I ljubitelji elektronike bit će zadovoljni, glavna zvijezda je Darius Syrossian, trenutačno vrlo popularno ime elektro-scene uz kojeg će nastupiti naše Marina Karamarko i Ana Antonova, ali i velik broj odličnih DJ-a i bendova, zaključio je Tibljaš.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram