Povežite se s nama
Rijeku uskoro očekuje jedan od najvećih (studentskih) događaja u cijeloj akademskoj godini – „Student Day Festival“. Tko su ljudi iza SDF-a, koliko se takav događaj organizira i što nam sve nudi, objasnio nam je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Aleksandar Šušnjar.

Ovogodišnje izdanje SDF-a bit će sedmo po redu. Možete li nam ukratko reći kako je došlo do ideje takvog festivala, kao i organizacije?

Iako je tradicija ovoga festivala započela još dok sam ja bio u srednjoj školi, mogu prenijeti iskustva starijih kolega koji su ga u početku osmislili. Ideja je bila ponuditi Rijeci u jednom tjednu niz sadržaja koji su za studente i sve ostale građane korisni, zabavni i informativni. Festivalski dio, koji svake godine okuplja vrlo atraktivne izvođače, cilja na to da poveća količinu i kvalitetu zabavnih sadržaja za riječke studente, kojih nažalost nedostaje. Uz to, u jednom projektu namjera je bila okupiti i sportske i kulturne sadržaje te predstavljanje studentskih aktivnosti. U konačnici smo time, nadam se, uspjeli stvoriti zaokružen projekt od tjedan dana koji nudi gotovo sve aktivnosti potrebne studentima i građanima Rijeke i mi ovaj koncept nastavljamo i razvijamo svake godine.

Možete li usporediti prvi i ovogodišnji festival po pitanju izvođača, publike, lokacije?

Mislim da nema nikakve sumnje da projekt raste iz godine u godinu. Kao što sam rekao, kada je održan prvi „Student Day Festival“, bio sam još u srednjoj školi (iako sam naravno popratio festival), i smatram da je nova lokacija održavanja puno prikladnija i sigurnija, izvođači su svake godine sve atraktivniji, a publika sve mnogobrojnija i predanija ovome festivalu.

Festival je s gata u međuvremenu prebačen kod Ex porta. Je li se ta lokacija pokazala pristupačnijom?

Da, nova lokacija puno je prikladnija iz niza razloga. Prostor je značajno sigurniji za održavanje, može primiti veći broj ljudi, a ipak je u centru Rijeke i lako pristupačan svima. Nadamo se da ćemo imati priliku nastaviti održavati festival na ovoj lokaciji i narednih godina.

Ono po čemu je ovaj festival poseban je glazbeni program koji iz godine u godinu dovodi poznate svjetske izvođače. Ipak, ulaz je potpuno besplatan. Tko financira festival i postoji li mogućnost prodaje ulaznica u budućnosti?

Projekt je u potpunosti financiran od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i sponzora. Zaista smo ponosni na to što je ulaz besplatan, jer nam je glavna namjera učiniti cijeli program dostupan svim studentima i ostalim zainteresiranima. S obzirom na ovo, ne razmišljamo o mogućnosti prodaje ulaznica za studente, jer bi se to kosilo s osnovnom idejom ovoga festivala i programa.

Osim glazbenog programa, što je još dio SDF-a?

Osim glazbenog programa, projekt čine još i kulturni i sportski dio i predstavljanje studentskih udruga Sveučilišta u Rijeci. Več je započeo Tjedan kulture („Culture Week“) kojim pokušavamo doprinijeti živosti riječke kulture kroz niz javnih aktivnosti u centru grada. 27. i 28. svibnja također će se održati i predstavljanje studentskih udruga i njihovih projekata kako bi u ovih nekoliko dana pokušali prikazati cijeloj Rijeci ono čime se studenti bave cijele godine izvan samih svojih nastavnih obaveza. Također će se u sklopu Student Day Festivala održati i studentski dan sporta koji će ove godine poslužiti i kao najava i uvod u Europske sveučilišne igre.

Tko čini logistiku festivala (volonteri)?

Bez volontera ovaj festival bi, bez ikakve sumnje, bilo nemoguće organizirati i održati. U projektu sudjeluje oko 35 volontera koji svojim radom u raznim područjima (Tjedan kulture, Studentski dan sporta, predstavljanje udruga, glazbeni program…) odrađuju ogromnu količinu posla i na tome im svi dugujemo veliku zahvalnost.

Koliko je potrebno vremena da se ovakav festival isplanira i organizira?

Organizacija narednog festivala započinje planiranjem već nakon njegovog održavanja na ljeto, ali najintenzivniji period je otprilike četiri mjeseca prije samog održavanja.

S obzirom da je službeni naziv festivala na engleskome jeziku, planirate li ga prevesti na hrvatski jezik?

Naziv festivala na hrvatskom je Studentski dan, kako ga ponekad i nazivamo u službenim dokumentima, ali ipak nismo posebnu pažnju posvećivali tome na koji način da prevedemo ovaj naziv i kako da ga koristimo, jer se uvriježila ova verzija.