Povežite se s nama

Vijesti

U Opatiji se krajem mjeseca održava Eurochild konferencija sa sudionicima iz 39 država

Objavljeno

naOpatija će od 29. do 31. listopada biti domaćin međunarodnoj konferenciji „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild. Domaćini konferencije su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Grad Opatija – Grad prijatelj djece.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te će okupiti vodeće europske stručnjake iz područja dječjih prava i dječje participacije. Potvrđen je dolazak 320 sudionika iz 39 zemalja, među kojima i 100 djece iz 31 države.

Tema konferencije je aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Moto konferencije su osmislila djeca, a glasi: „Računamo na vas, a vi na nas?“

Na svečanom otvaranju 29. listopada u 15 sati u Centru Gervais sudionicima i gostima obratit će se predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, nizozemska princeza Laurentien, zamjenica predsjednice Eurochilda Hanna Heinonen, predstojnica ureda UNICEF-a Hrvatska Valentina Otmačić, dječja gradonačelnica Grada Opatije Petra Deranja, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, župan PGŽ-a Zlatko Komadina, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić te mladi zagovaratelji dječjih prava nominiranih za međunarodnu nagradu Children’s Peace Prize Fahima i Tymon.

Podršku u organizaciji konferencije pružio je Programsko savjetodavni odbor kojeg čine dječja pravobraniteljica RH Helenca Pirnat Dragičević, predstavnica UNICEF-a RH Marijana Šalinović, predsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, savjetnica dječje pravobraniteljice RH Danijela Žagar, dekanica Učiteljskog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Lidija Vujičić, dr.sc. Ivana Jeđud Borić s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, doc.dr.sc. Ivana Milas Klarić s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Sanja Škorić iz opatijskog Društva „Naša djeca“.

Na konferenciji će se predstaviti rezultati istraživanja provedenih u suradnji s UNICEF-om, kao i bogata iskustva 130 članica Eurochilda koje djeluju u 33 zemlje Europe. Konferencija će biti poduprta zbirkom istraživačkih dokaza o tome zašto je sudjelovanje djece važno i kako djeluje u praksi. Organizirat će se radionice na kojima će praktičari, kreatori politike, istraživači i djeca moći sama razmijeniti svoja iskustva, kao i studijski posjeti u gradu domaćinu i okolici. Eurochild je osnovao i Savjetodavnu grupu mladih koja uključuje 10 mladih savjetnika iz 9 europskih zemalja koji su se u srpnju susreli u Opatiji kako bi razradili konačne detalje konferencije. Posebnost ove konferencije ogleda se i u tome što će se istovremeno u Opatiji odvijati i 14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije, a pod motom „Participirajmo – uključivanje dječjih vijeća u procese donošenja odluka na EU razinama“. Očekuje se dolazak više od 20 Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske

U sklopu studijskih posjeta za vrijeme konferencije sudionici iz Europe posjetit će Društvo Naša djeca Opatija, 14. Susrete Dječjih vijeća, Grad Opatija prijatelj djece – Dječje gradsko vijeće i Savjet mladih Grada Opatije, Općinu Lovran prijatelj djece, Učiteljski fakultet u Rijeci, Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić Lovran, Područnu školu Veprinac OŠ R. K. Jeretov Opatija, Područna škola M. Draga OŠ V. C. Emina Lovran, udrugu Tera i Udrugu za mišićnu distrofiju PGŽ.

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeće Grada Opatije ukrasit će glavnu opatijsku prometnicu igračkama i obilježjima zemalja sudionica kako bi predstavljala „Europu u malom“ te organizirati potragu za blagom kroz koju će sudionici upoznati kulturnu baštinu i znamenitosti grada. U suradnji s UNICEF-om u Centru Gervais će se prikazivati filmovi o dječjim pravima, a za sve mlade sudionike u Clubu Gervais održat će se disco party uz DJ-a.

EUROCHILD je europska mreža organizacija usmjerena na poboljšanje kvalitete života djece i mladih sa sjedištem u Bruxellesu, svoje aktivnosti zasniva na UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, a Društvo „Naša djeca“ Opatija je od 2010. godine punopravni član organizacije.

Grad Opatija ponosno nosi titulu Grada prijatelja djece od 2005. godine, što znači da kontinuirano ulaže sredstva i radi na podizanju kvalitete života svojih najmlađih sugrađana. Dječja participacija u Opatiji ima dugu tradiciju, a rad Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća prepoznat je ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i u svijetu, čemu svjedoči i dobivanje domaćinstva ove velike konferencije. Konferencije Eurochild održavaju se svake dvije godine, a prošla je održana u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Njezinog veličanstva kraljice Mathilde od Belgije.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže