Povežite se s nama

Crna kronika

U Rijeci podignuta optužnica protiv Srbina i Kanađanina zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika

Objavljeno

na

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv državljanina Republike Srbije i Kanade (1956.) zbog počinjenja dva kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. u svezi članka 28. stavka 2. OKZ RH i ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. u svezi članka 28. stavak 2. OKZ RH.

Optuženika se tereti da je od 2. rujna do 21. prosinca 1991. godine u Korenici; za vrijeme oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s paravojnim formacijama pobunjenih Srba, na području okupiranog dijela Republike Hrvatske, i to Korenice i okolnih sela; kao pripadnik paravojnih postrojbi milicije na funkciji načelnika stanice javne bezbednosti Korenica u sastavu MUP-a tzv. SAO Krajine, odgovoran za događaj i postupanje svih počinjenih pripadnika milicije i drugih paravojnih postrojbi u toj stanici te odgovoran za poštivanje ratnih humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti zaštiti civila kao i ratnih zarobljenica za vrijeme sukoba, počinio navedena kaznena djela. Znajući da pripadnici milicije pobunjeničke tvorevine tzv. SAO Krajina, zajedno s pripadnicima drugih paravojnih postrojbi uhićuju i dovode zatočene civile s područja Korenice i drugih mjesta, te ih smještaju u zatvorske prostorije milicijske stanice, a potom ih na razne načine fizički i psihički zlostavljaju, muče i vrijeđaju; premda znajući kako se zatočenici i ratni zarobljenici drže u nehumanim uvjetima, da ih se svakodnevno na različite načine psihički i fizički, muči, kažnjava, pri čemu je jedan od privedenih civila od zadobivenih batina u zatvoru i preminuo, okrivljenika se tereti da ništa nije poduzeo da se takva postupanja spriječe i suzbiju te da se otkriju i kazne počinitelji takvih zlodjela.

Tereti ga se da je time omogućio da njemu podređeni kao i druge osobe pripadnici paravojnih formacija, koji su nesmetano bez kontrole ulazili u Stanicu javne bezbednosti u Korenici, nastave činiti takve radnje, pristajući na njihove posljedice pri čemu je fizički zlostavljano, mučeno i psihički maltretirano ukupno 25 osoba od kojih je jedanaest ratnih zarobljenika, a četrnaest civilnih zatvorenika. Jedan od civilnih zatvorenika je od zadobivenih batina preminuo u zatvorskim ćelijama milicijske stanice.

Okrivljenik je nedostupan tijelima Republike Hrvatske te je u optužnici predloženo da mu se temeljem članka 402. stavka 3. Zakona o kaznenom postupku sudi u odsutnosti, navodi se u priopćenju DORH-a.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram