Povežite se s nama

Vijesti

U srijedu ispred opatijske tržnice zamijenite plastične vrećice za platnenu vrećicu

Objavljeno

na
U sklopu programa „Zdravi grad“, Grad Opatija i Udruga Žmergo obilježit će Dan protiv plastičnih vrećica. Ovim putem pozivaju sve zainteresirane građanke, građane i slučajne prolaznike da im se pridruže u Opatiji u srijedu, 19. prosinca 2018. od 10:00 do 13:00 sati ispred tržnice i da zamijene 20 iskorištenih plastičnih vrećica za praktičnu i okolišno prihvatljivu platnenu vrećicu s porukom.

Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem da potakne razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš. One zagađuju kopna i mora, ugrožavaju floru, istrebljuju faunu te imaju negativan učinak na kvalitetu prirode, kao i na njenu estetiku. Ovaj naizgled bezopasan proizvod sačinjen je od naftnih derivata i rasprostranjuje se svijetom nezamislivom brzinom. Uz to, porazan je podatak da je prosječan uporabni vijek jedne plastične vrećice 20 minuta. Ona nakon transporta namirnica iz prodavaonice, najčešće završava u smeću gdje je samo lagani povjetarac dijeli od njenog dugoročno štetnog pothvata.

Ove nas neugodne činjenice dovode do ključnog pitanja, koliki će ekološki otisak ostaviti 500 milijardi vrećica koje se godišnje koriste u svijetu? Podsjetimo se, korištenjem 6 plastičnih vrećica tjedno, 24 vrećice mjesečno, 288 godišnje, te tijekom života njih čak 22.176 radimo nezamislivu štetu za okoliš. Korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj Opatiji, navode u svom priopćenju.

„Svi smo mi čuvari okoliša i prirode. U srijedu zamijenite svoje iskorištene plastične vrećice za jednu platnenu i učinite Opatiju ugodnijim mjestom življenja.” – poručuje udruga Žmergo.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže