Povežite se s nama

Mozaik

U Zajcu održan koncert za heroje borbe protiv Covid 19

Objavljeno

na
Ljetna sezona u HNK Ivana pl. Zajca započela je simfonijskim koncertom Riječkog simfonijskog orkestra kojim je ravnaomaestro Slaven Kulenović (1984.). Ova izvanredna sezona koja je započela u vrijeme kada redovna kazališna sezona završava posljedica je globalne pandemije izazvane korona virusom.

Koncert je  posvećen medicinskom osoblju, herojima borbe protiv Covida 19. S obzirom na činjenicu da se izvodila Treća simfonija Ludwiga van Beethovena „Eroica“ do naslova koncerta došlo se inteligentnom igrom riječi „H-Eroica“. Također valja napomenuti da ove godine glazbeni svijet obilježava 250. godišnjicu rođenja velikog Beethovena(1770.), o tome ćemo nešto više reći u prikazu sljedećeg koncerta koji je na programu u petak 19. lipnja.

Eroica je simfonija u kojoj se miješaju polet, melankolija i vojnički ritmovi, ona je kao život prepuna glazbom ocrtanih uspona i padova. Možda se netko neće složiti ali po mom skromnom mišljenju Eroica sadrži najviše simboličnih toposa Beethovenove duše, cijeli njegov život ocrtan je glazbom Simfonije br.3 u Es-duru. Kada govorimo o Eroici valja napomenuti da je na praizvedbi bila izvedena s mnogo manjim orkestrom, o tome je, nedavno, u jednom intervjuu govorio proslavljeni hrvatski dirigent Nikša Bareza, istaknuvši kako je proučavao orginalne Beethovenove zapise o Eroici.

Riječki simfonijski orkestar pokazao je zavidnu dozu profesionalnosti i fokusiranosti u pristupu ovoj zahtjevnoj partituri, tu, svakako, posebne zasluge idu maestru Kulenoviću koji je nametnuo svoje čitanje Beethovena, s posebnim uspjehom u drugom stavku „Marcia funebre: Adagio assai“. Orkestralne sekcije su većinom bile na visini zadatka, uz posebne pohvale drvenim puhačima. Koncertni majstor Anton Kyrylov pokazao se kao pouzdan suradnik dirigenta, lijepo je vidjeti koliko se Kyrylov trudi i koliko mu je stalo do stvaranja velike umjetnosti i služenja skladateljima. Lijepo je čuti mekan i fin ton violončela, to je jedna od stvari koja nam je falila dok je Zajc bio zatvoren. Ono što bi se moglo zamjeriti izvedbi su crescendo segmenti na čijoj je preciznosti i finoći trebalo više poraditi.

Koncert je započeo sa Simfonijom br. 3 u D-duru Luke Sorkočevića, čija pojava na koncertnom programu predstavlja istinsku radost za  glazbene šmekere. Izvedba je bila tehnički na nivou, a istovremeno je ocrtala glazbeno – diplomatsku mirnoću Sorkočevića.

Iako u reduciranim uvjetima i u ložama obloženim pleksiglasom bila je to jedna ugodna koncertna večer u našem kazalištu te s osobitim veseljem i entuzijazmom čekamo nastavak ove izvanredne sezone.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram