Povežite se s nama

Vijesti

Učenici škole Škurinje na židovskom groblju na Kozali obilježili Dan sjećanja na Holokaust

Objavljeno

naUčenici Osnovne škole Škurinje održali su u sklopu projekta Šafran, na židovskom groblju na Kozali prigodni program u povodu Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Obilježavanju Dana sjećanja na Holokaust nazočili su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i predstavnici Židovske općine Rijeka.

Nakon odavanja počasti žrtvama Holokausta gradonačelnik Obersnel uputio je mladima poruku kako je važno da se mladi ljudi upoznaju sa svime što se događalo tridesetih godina prošlog stoljeća i tijekom II. svjetskog rata kada je bilo dovoljno da je netko krive vjeroispovijesti, krive nacionalnosti ili drugačijeg političkog nazora pa da završi na likvidaciji. Obersnel je kazao kako je jučer u Gradskoj vijećnici predstavljena knjiga dr. Sanje Simper „Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938. – 1943.)“ koja donosi pregled svega onoga što se događalo na našem području i govori o stradavanju Židova. „Tu će knjigu dobiti sve riječke osnovne škole“, rekao je gradonačelnik te dodao kako će krajem ožujka biti predstavljen animirani film o deportaciji dviju djevojčica iz Rijeke u koncentracioni logor, napravljen na temelju istinite priče, a te dvije, sada već starije gospođe koje su preživjele Holokaust, bit će pozvane na predstavljanje filma.

U prigodnom programu sudjelovali su učenici osmih razreda i zbor Osnovne škole Škurinje, a program su pripremile učiteljice Nevenka Ilić, Svjetlana Kraljić i Magdalena Tomić-Mijatović.

Projekt Šafran, Irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu namijenjen je učenicima u dobi od 11 do 18 godina. U OŠ Škurinje, koja već 6.godinu zaredom sudjeluje, projekt provode učenici 8. razreda. Programom se mlade ljude upoznaje s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. U provedbi Projekta učenici uz obrazovne i odgojne aktivnosti sade lukovice šafrana u dvorištu škole ili na mjesnom židovskom groblju, u znak sjećanja na 1,5 milijun židovske i druge djece stradale u Holokaustu. Žuti cvjetovi šafrana podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. U sadnji šafrana sudjelovali su i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Projekt se provodi u suradnji s Javnom ustanovom spomen područja Jasenovac koja dostavlja nastavne materijale i lukovice šafrana. Šafrani cvatu krajem siječnja ili početkom veljače u vrijeme obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja). Projekt se provodi u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka.

Na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust učenici posjećuju groblje obilježavajući taj dan satom povijesti i sjećanja na nevine žrtve zločina protiv čovječnosti. tako su ove godine učenici Osnovne škole Škurinje održali poetsko-glazbeno-povijesni recital Lea Deutch – čudo od djeteta, koji govori o Lei Deutch, djevočici iz ugledne zagrebačke židovske obitelji koja je od najranije dobi pokazivala izvanredan talent za glumu, ples i glazbu, ostvarivši vrhunska glumačka ostvarenja u brojnim kazališnim predstavama na pozornici HNK u Zagrebu. Objavom Zakonske odredbe o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskoga naroda početkom lipnja 1941. godine Židovima je zabranjeno sudjelovanje u javnome životu Hrvatske. U noći 2. na 3. svibnja 1943. godine u posljednjoj deportaciji zagrebačkih i hrvatskih Židova u logore smrti Lea, njezin brat Šaša i majka Ivka uhićeni su u svome domu i deportirani. Lea Deutch je umrla u vagonu vlaka na putu za Auschwitz.

Dan sjećanja na holokaust obilježava se danas u većini riječkih osnovnih škola nizom aktivnosti. Među ostalim, obrađivanjem Dnevnika Ane Frank, gledanjem dokumentarnih i igranih filmova, predavanjima o židovskom narodu i vjeri, izložbama i radionicama na temu holokausta, posjetima riječkoj sinagogi.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram