Povežite se s nama

Vijesti

Više od 700 milijuna kuna godišnje “pobjegne” iz Rijeke

Objavljeno

na

Dio Riječana i stanovnika ostalih dijelova Primorsko-goranske županije se možda neće složiti, ali brojke su neumoljive i već godinama ovaj kraj svrstavaju među najbogatije dijelove Hrvatske.

Da je zaista tako ovih je dana potvrdila i jedna iznimno zanimljiva analiza fiskalnog položaja hrvatskih županija u razdoblju od 2011. do 2013. godine koju je napravio Institut za javne financije i prema njemu samo četiri županije daju više državi, nego što od nje na temelju raznih potreba primaju iz tog istog državnog proračuna.

Riječka regija je jedna od onih koje pomažu uvelike razvoj ostatka Hrvatske, a sad se zna i kolika je cijena toga. Sve godine iz naše županije u državni proračun ode oko 731 milijun kuna više nego što nam se vrati. Kad bi se to preračunalo na stanovnike, ispalo bi da svatko s adresom prebivališta na području PGŽ-a godišnje pomaže ostatak države s približno 2.500 kuna. Za usporedbu, spomenimo kako je proračuna Grada Rijeke za 2015. godinu 799 milijuna kuna.

Ostale županije koje spadaju u ovo društvo su Istarska županija, Zagrebačka županija i Grad Zagreb koji također ima status županije, dok svi ostali više povlače iz državnog proračuna, nego što u njega uplaćuju.

“Rezultati analize ukazali su na postojanje određene neučinkovitosti u postojećem regionalnom ustroju. Samo su četiri od ukupno 21 županije neto uplatitelji, a ostalih 17 županija su neto primatelji iz proračuna opće države. Takav model regionalnog ustroja (u kojemu se na području velike većine županija troši više od uplata) očito nije dugoročno održiv”, naveli su iz IJF-a, između ostalog, u svom zaključku te potvrdili da je nužno potreban preustroj lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj.

Kompletnu analizu Instituta za javne financije možete pogledati ovdje.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram