Povežite se s namaKao grom iz vedra neba u kuloarima je odjeknula vijest da je poznati kolekcionar ex Yu starina, Vojko Obersnel, ovih dana kupio legendarni Ponte Rosso u Trstu. Nakon broda “Galeb”, iz dobro neobaviještenih izvora saznajemo da je spomenuti kolekcionar odlučan u očuvanju ex YU baštine.

Svima je poznato da je cijela ex YU hodočastila tih nekoliko svetih kvadrata. Povratak Regije, vizionari kao Obi tumače i nostalgijom za ikonama prošlog režima koje će se jako dobro moći naplatiti. A “Ponte Rosso” tu prednjači i ispred broda “Galeb”, jer na brodu je malo tko bio, a u spomenutom kutku Trsta svih 21 milijun Yugovića.

Slučajno ili ne, dok smo snimali na licu mjesta, učinilo nam se da je u jednu od obližnjih banaka ušao Slavko Linić. Mislimo da je išao promijeniti sitno za parking, ali smo za svaki slučaj pitali za mišljenje aktivisticu za Linićeva prava, Slavicu Šota. Ona nam je u kratkom i srdačnom razgovoru rekla da nema komentara, ali da ove dane ide u Trst u kupovinu maslinovog ulja i sira “Grana Padano”, pa će izvidjeti cijeli slučaj i o svemu nam dati mišljenje. Dodala je da se ipak sad neke kockice slažu u jasni mozaik. Još nam je rekla i da će zanimljivo biti saznati čijim novcem Obersnel vrši rekonstrukciju “Ponte Rossa”.

Javila nam se i hostesa Estera koja je radila na Novogodišnjem domjenku u Gradu i prisluškivala razgovor Obersnela i Zlatka Komadine. Naime, Obersnel je pitao Komadinu što misli o uređenju adventskog Korza, na što mu je ovaj rekao da mu malo “baca” na “Ponte Rosso”. Tu se, opet navodno, Obersnel nasmijao i rekao: “Tako i treba”, značajno namignuvši negdje između hostese Estere i Komadine. Društveni analitičari predviđaju da će u završnoj fazi rekonstrukcije “Ponte Rossa” Obersnel sve brojne kioske s riječkog korza prebaciti u Trst.

Iz Trsta za “Vjerovali ili ne! (Bolje ne)” – Josip Čekada