Povežite se s nama

Mozaik

Započinje karnevalsko ludilo koje traje mjesec dana

Objavljeno

na


Zvuk antonjskog roga i podizanje karnevalske zastave u subotu, 17. siječnja, označit će početak 32. Riječkog karnevala, koji će ove godine trajati do 18. veljače. Tijekom mjesec dana u organizaciji Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke,  na veselje svih koji vole i žive riječko peto godišnje doba, održat će se pregršt maškaranih događanja.

Ovogodišnji Riječki karneval i njegove programe predstavili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, Meštar Toni i aktualna Kraljica Riječkog karnevala Vedrana Šegulja te predstavnik pokrovitelja, regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare Dario Ružić.

Iako će ovogodišnje karnevalsko ludilo u Rijeci trajati tek mjesec dana, pripremljen je bogati program, a već tradicionalno glavna događanja su Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada 23. siječnja, Dječja karnevalska povorka 7. veljače te veliko finale, Međunarodna karnevalska povorka, 15. veljače.

“Ovogodišnje izdanje Riječkog karnevala možda je recesijsko po trajanju, ali s obzirom na broj događanja, zasigurno neće biti ni traga recesiji,” kazao je riječki gradonačelnik Obersnel, ističući kako Riječki karneval, osim dobre zabave i očuvanja tradicije, sadrži i gospodarski aspekt.

“Vjerujem da je prošlogodišnji Riječki karneval doprinio ukupnom povećanju od 19% dolazaka i noćenja, čime je 2014. postala rekordna godine riječkog turističkog prometa. Naime, za vrijeme Riječkog karnevala popunjeni su smještajni kapaciteti Rijeke i okolice, a osim toga, zahvaljujući fiskalizaciji imamo konkretne podatke što se tiče zarade ugostitelja, koja se broji u milijunima kuna,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Riječki karneval ima i svoju humanitarnu stranu, budući da se već deset godina zaredom organizira Humanitarni karnevalski bal, koji će se održati uoči velike karnevalske povorke, na samo Valentinovo, 14. veljače. Na Humanitarni bal  pozvani su veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, predstavnici gradova prijatelja i poslovni partneri, a prihod od humanitarnog bala ove je godine namijenjen za nabavku konja za terapijsko jahanje za osobe s invaliditetom, program koji provodi Klub za dresurno jahanje osoba s invaliditetom “Pegaz” iz Rijeke. Do sada je humanitarnim balovima za rad udruga i ustanova prikupljeno oko milijun kuna.

Direktor Turističke zajednica grada Rijeke Petar Škarpa izrazio je uvjerenje da će u bogatom programu ovogodišnjeg karnevala svatko pronaći nešto za sebe, vodeći će se glavnom porukom karnevala – Budi što želiš! Od maškaranih programa posebno je istaknuo Dječju karnevalsku povorku, u kojoj se očekuje oko 5.000 mališana te Međunarodnu karnevalsku povorku s oko 10.000 sudionika.

Istaknuo je i druge programe organizirane u suradnji s brojnim partnerima: Maškarani auto rally Pariz-Bakar u organizaciji Autokluba Rijeka, povratak Carnival Snowboard Sessiona nakon jednogodišnje pauze, u organizaciji Snowboard kluba Nine, Maškarani maraton Radio Rijeke kojeg organizira Radio Rijeka, a na dugogodišnjoj suradnji posebno se zahvalio Zagrebačkoj pivovari, koja i ove godine u prostoru Ex Port Delte organizira karnevalske zabave.

Nezaobilazni Meštar Toni pozvao je sve na podizanje pusta na jednoj od lokacija – Drenovi, Pehlinu, Pašcu i Zametu, te na Izbor Kraljice Riječkog karnevala gdje će on, zajedno s ostalim maškarama, na mjesec dana preuzeti vlast od gradonačelnika Vojka Obersnela i dobiti novu Kraljicu. Za krunu i zlatni plašt koji još uvijek nosi aktualna Kraljica Riječkog karnevala Vedrana Šegulja borit će se 9 kandidatkinja uz pomoć pratećih karnevalskih grupa. Vedrana Šegulja pridružila se pozivu Meštra Tonija na Izbor Kraljice, poželjevši sreću kandidatkinjama. Karte za Izbor Kraljice su u prodaji od 15. siječnja u Turističkom informativnom centru na adresi Korzo 14 po cijeni od 25,00 kn, a moći će se kupiti i dva sata prije početka Izbora ispred Dvorane mladosti. Uz voditelje Josipa Krmpotića i Roberta Ferlina, publiku će kroz večer zabavljati Mauro Staraj & La Banda.

Regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare Dario Ružić istaknuo je kako je Zagrabačka pivovara izuzetno ponosna što može biti partner Riječkog karnevala. U sklopu programa koji će se održati u prostoru Ex Port na Delti bit će organizirane karnevalske zabave i niz programa za sve ukuse, a posjetitelje će zabavljati Toni Cetinski, Jole, Hladno pivo i Jelena Roga. Uoči Međunarodne karnevalske povorke tamo će se održati Carnival DJ Session, dok je na sam dan povorke pripremljena cjelodnevna zabava.

Prijave za Dječju i Međunarodnu karnevalsku povorku su završene, a raspored grupa bit će uskoro objavljen na mrežnoj stranici Riječkog karnevala. Sastanak s vođama svih karnevalskih grupa koje su prijavile svoje sudjelovanje na karnevalskoj povorci Riječkog karnevala 2015. održat će se u ponedjeljak, 19. siječnja u 18.30 sati u Vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16. Sastanak samo s vođama karnevalskih grupa s područja grada Rijeke održat će se isti dan, na istom mjestu, sat vremena ranije – ponedjeljak, 19. siječnja u 17.30 sati.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.11.2022.
Dana 29.11.2022.godine počinju radovi na održavanju kanalizacijskog kolektora u ulici Janka Polića Kamova. Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati prema privremenoj prometnoj regulaciji, te se mole sudionici na poštivanje iste. Radovi će se provoditi u noćnom terminu (21-06 sati).Predviđeni završetak radova je 30.1.2023.godine

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram