Povežite se s nama
Župan Zlatko Komadina sudjeluje na 13. Konferenciji europskih gradova i regija na temu „Atraktivne regije i gradovi za buduće generacije“, koja se održava u Salzburgu od 24.-26. rujna u organizaciji Instituta Regija Europe (IRE). Na Konferenciji se okupilo tristotinjak predstavnika regija i gradova iz 18 europskih zemalja, a raspravlja se o tome što će regije i gradovi morati ponuditi stanovništvu kako bi bili atraktivni budućim generacijama.

Jedna od tema Konferencije je kako ruralna područja učiniti pogodnima za otvaranje radnih mjesta, zadržavanje stanovništva, sprječavanje depopulacije i bijega, osobito mladih, u velike gradove.

Istaknuto je da je mladima s inovativnim idejama potreban početni kapital, prostor za rad, laboratoriji i temeljita strategija marketinga kako bi uspješno implementirali svoju viziju. Danas se vizije brzo populariziraju i omogućuju putem interneta, što znači da je dobra internetska veza neophodan uvjet za bilo kakav uspjeh. To je izuzetno važno za stvaranje radnih mjesta u ruralnim sredinama i sprječavanje depopulacije.

Raspravljalo se također i o ulozi obnovljive energije u smanjenju emisije stakleničkih plinova i drugih oblika onečišćenja zraka te utjecaju na veću sigurnost u opskrbi energijom. Konstatirano je da je nakon pozitivnih efekata ostvarenih korištenjem prve generacije obnovljivih izvora potrebno prijeći na sljedeću generaciju i usredotočiti se na decentraliziranu i autonomnu opskrbu energijom.

U sklopu konferencije održava se i simpozij na temu privatnih institucija u visokom obrazovanju kao važnom segmentu obrazovnog sustava.

Župan Komadina na konferenciji je, osim susreta s brojnim visokim predstavnicima regija i gradova Europe, razgovarao s predsjednikom Instituta gospodinom Schausbergerom o predstojećem domaćinstvu Primorsko-goranske županije i Instituta Regija Europe konferenciji na temu logistike i transporta, koja će se u studenom ove godine održati u Opatiji.