Povežite se s nama

Vijesti

50 godina matematike i fizike u Rijeci

Objavljeno

naU zgradi Sveučilišnih odjela na riječkom Kampusu, prigodnom je svečanošću obilježeno 50 godina studiranja matematike i fizike u Rijeci. Od osnutka studija 1964., do danas, na ovom studiju i onima koji su se iz njega razvili, diplomu je steklo oko 2000 studenata, a doktoriralo je više od 50. Uz brojne bivše profesore i studente, u ime Grada Rijeke proslavi je nazočio zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić.

Pozdravne riječi uputili su pročelnica Odjela za fiziku i Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci, prorektorica Nevenka Ožanić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Miroslav Matešić, i u ime primorsko-goranske županije Edita Stilin. Prikazan je i kratki „vremeplov“, od ak. godine 1964/65 do danas sa sjećanjima studenata prvih generacija, a o svojim prvim godinama novog studija govorili su ondašnji studenti Gazia Kosec, i prof. dr. Julijan  Dobrinić. U spomen na osnivača studija, prof. dr. Branimira Markovića predavaonica O-029, Odjela za fiziku, nazvana je njegovim imenom.

Akademske godine 2014./2015. navršava se 50 godina od početka izvođenja četverogodišnjega studija Matematike i fizike u Rijeci. Gotovo da nema škole u našoj i susjednim županijama, u kojima nisu zaposleni bivši studenti ovoga studija. Od osnutka studija 1964./65. do danas, na ovom studiju i onima koji su se iz njega razvili diplomu steklo oko 2000 studenata, a doktoriralo više od 50. Osim na sastavnicama riječkoga Sveučilišta, oni su zaposleni na Sveučilištu u Zagrebu, u Institutu “Ruđer Bošković” te u brojnim drugim institucijama u našoj državi i izvan nje.

U ljetnom semestru školske 1960./61. godine na tadašnjoj je Višoj stručnoj pedagoškoj školi (VSPŠ) u Rijeci otvoren Odjel matematike i primijenjene fizike u kojem su educirani nastavnici za nastavno područje matematike i prirodnih znanosti u stručnim školama. Najprije je organiziran studij na I. stupnju, a od akademske 1964./65. godine, dolaskom u Rijeku prof. dr. Branimira Markovića iz Instituta ”Ruđer Bošković” iz Zagreba, počinje s radom i četverogodišnji studij Matematike i fizike. Osim matematike i fizike, djelatnici ondašnjeg Zavoda za matematiku i fiziku Pedagoškog fakulteta u Rijeci, prednjačili su u razvoju informacijskih znanosti u Rijeci pa se 1987. godine izdvaja i zasebno osniva Zavod za informatiku tadašnjeg Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Matematičari i fizičari ostaju objedinjeni u Zavodu za matematiku i fiziku koji se 1994. dijeli u dva zasebna odsjeka – Odsjek za matematiku i Odsjek za fiziku. Oni pod tim nazivom nastavljaju djelovati i nakon što je 1998. godine Pedagoški fakultet u Rijeci preimenovan u Filozofski fakultet. Osnivanjem Odjela za matematiku i Odjela za fiziku pri Sveučilištu u Rijeci 1. travnja 2008. godine, prestali su postojati Odsjek za matematiku i Odsjek za fiziku Filozofskog fakulteta u Rijeci, a preddiplomski i diplomski studiji iz područja matematike i fizike koje organiziraju i izvode Odjel za matematiku i Odjel za fiziku postaju sveučilišni studiji Sveučilišta u Rijeci.

Upućujući čestitke u ime Grada Rijeke zamjenik Matešić je kazao kako je ovo uistinu važan i respektabilan događaj koji potvrđuje kontinuitet i kvalitetu riječkoga Sveučilišta te dodao kako vjeruje da će Sveučilište i u budućnosti nastaviti s ovako uspješnim djelovanjem u kojem će promovirati i javnosti približavati ova područja prirodnih znanosti. Sveučilište čine kvalitetni fakulteti, među koje se zasigurno ubraja i Filozofski fakultet sa svim svojim studijima, s izvrsnim uvjetima za rad i vrsnim profesorima. “Vjerujem da će iz riječkih studija matematike i fizike proizaći još mnogo kvalitetnih i stručnih kadrova koji će ljubav prema ovim prirodnim predmetima prenijeti na nadolazeće generacije učenika i studenata“, kazao je Matešić.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram